1. AHMET, (1590-1617), on dördüncü Osmanlı padişahı. III. Mehmet’in oğludur. Manisa’da doğdu. 1603’te babasının ölümü üzerine tahta çıktı. Tahta çıktığında o güne kadar süregelen, padişah oğullarından büyük evladın tahta geçmesi geleneğini bozarak, hanedanın en büyük erkek bireyinin tahta geçmesi kuralını koydu. Daha önceki padişahların aksine kardeşi şehzade Mustafa’yı da öldürtmedi. I. Ahmet padişah olduğunda, Osmanlılar doğuda Safevilerle, batıda da Avusturya’yla savaşıyordu. Padişah doğuya destek yolladıysa da savaşın kaybedilmesini engelleyemedi.
Şah Abbas yönetimindeki Safeviler, Osmanlı ordusunu yenerek geri püskürttüler, Gence ve Şirvan’ı aldılar. Avusturya savaşlarına ise 1606 yılında yapılan Zitvatorok Antlaşması ile son verildi. Antlaşmaya göre Osmanlı devletinin Avusturya üzerindeki üstünlüğü son buluyor, İki devlet eşit duruma geliyordu.
I. Ahmet döneminde Osmanlıların en Önemli sorunu ülke içinde patlak veren Celali Ayaklanmalarıydı. Devleti güç duruma düşüren bu ayaklanmaları bastırma görevi Kuyucu Murat paşaya verildi. Anadolu’ya yayılmış olan celali ayaklanmaları kanlı bir şekilde bastırıldı.
Donanmayı güçlendirmek için yeni gemiler yaptıran I. Ahmet aynı zamanda kendinden önce Fransa İngiltere ve Venedik’e verilen kapütülasyonları da yeniledi.
Benzer haklar hollandaya da verildi. Henüz 28 yaşındayken bir mide hastalığından öldü. Ünlü Sultanahmet camii ve külliyesi onun adına yaptırıldı.Cirit ve ava meraklı olan 1. Ahmet Bahti mahlasıyla şiirler yazdı.