1. Dünya savaşı sırasında itilaf devletleri tarafından imzalanan gizli antlaşmalar nelerdir, 1. Dünya savaşı sırasında itilaf devletlerinin kendi aralarında imzaladıkları gizli antlaşmalar vardır bu antlaşmalar ile osmanlı topraklarını kendi aralarında paylaşmak üzere antlaşmalar imzalamışlar bununla birlikte savaştan çekilmeyi düşünen devletlerin savaşa devam etmelerini sağlamak, tarafsız olan devletlerin de itilaf devletlerinin yanında olmasını sağlamak gibi çeşitli sebeplerle gizli antlaşmalar imzalamışlardır.
1) Boğazlar Antlaşması(mart 1915)
İngiltere ve Fransa Boğazları Rusya’ya vaadetti, buna karşılık olarak Rusya’yı kendi saflarına kattı.
2) 1915 Londra Antlaşması
12 ada italyanlara vaad edildi böylece italyanların itilaf devletlerinin tarafına katılması sağlandı.
3)1916 Sykes-Picot Antlaşması
İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı’nın sahip olduğu bölgeleri kendi aralarında paylaştığı antlaşmadır.
4) 1917-Saint Jean de Maurienne Antlaşması
Rusların savaştan çekilmesiyle güç kaybeden itilaf devletleri , güneydoğuyu da İtalyanlara vaat etmiştir.
5)1916 Mac – Mahon Antlaşması
İngilizlerin Mısır’a tayin ettiği vali Mac-Mahon ile Hicaz Emiri Şerif Hüseyin arasında yapılan antlaşmaya göre: Arapların Osmanlı Devletine isyan etmelerine karşılık bağımsız bir Arap devleti kurulacağının sözü verilmiştir.
6)Petrograd Protokolü(mart 1916)
İngiltere,Fransa ve Rusya arasında imzalandı.Rusya Trabzon’a kadar olan Doğu Karadeniz kıyıları ile Erzurum,Van ve Bitlis kendisine verilmesi karşılığında diğer Osmanlı topraklarının İngiltere ve Fransa arasında Sykes-Picot antlaşması ile paylaşılmış şeklini kabul etti.