2. Balkan Savaşı Hakkında Bilgi, Konu Özeti

0
208

2. Balkan Savaşı Hakkında Bilgi, Konu Özeti, ödev araştırması, detaylı bilgi,

b) II. Balkan Savaşı (1913)

Nedeni;

• I. Balkan Savaşında Bularistan’ın daha fazla toprak kazanmış olması ve bu durumun diğer Balkan Devletlerini rahatsız etmesi (Yani Balkan Devletlerinin Osmanlılardan almış oldukları yerleri paylaşmamaları).

Sonuçları:
• Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve I. Balkan Savaşında yer almamış olan Romanya’nın Bulgaristan’a karşı savaştığı II. Balkan Savaşında; Bulgarlar yenilmiştir.
• Bulgaristan’ın yenilmesinden yararlanan Osmanlı Devleti Midye-Enez sınırını aşarak Kırklareli ve Edirneyi almıştır.
• Savaş sonrası Bükreş, İstanbul ve Atina Antlaşmaları https://www.kisaozet.net/ imzalanmıştır.
• Bükreş Anlaşması (1913) ile Bulgaristan diğer Balkan Devletlerine bir kısım yerler bırakmıştır.
• İstanbul Anlaşması’yla (1913) Bulgaristan Edirne ve Kırklareli’nin Osmanlı Devletine ait olduğunu kabul etmiştir. Bulgaristan’daki Türklerin hakları garanti altına alınmıştır.
• Atina Anlaşması’yla Meriç Irmağı Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında sınır olmuştur. Girit’in Yunanistan’a ait olduğu kabul edilmiştir. Ayrıca Yunanistan’da kalan Türklerin hakları garantiye alınmıştır.
• Sırbistan ile yapılan İstanbul Anlaşmasıyla bu ülkede kalan Türk ve Müslümanların hakları belirlenmiştir

YORUM: II. Balkan savaşı sonrası yapılan anlaşmalarla Osmanlı Devleti’nin müslümanların haklarını garantiye alması kendisini hala bölgedeki müslümanların koruyucusu olarak gördüğünü ortaya koymaktadır.

YORUM: Balkan topraklarının kaybedilmesi bölgede yaşayan Türk ve Müslümanların zor duruma düşmelerine neden olmuştur. Hristiyan Balkan Devletlerinin yönetimine düşen Türk ve Müslümanlar bulundukları bölgelerden göçmek zorunda kalmışlardır. Dolayısıyla Anadolu’nun nüfusu bu göçler neticesinde artmıştır.

• I. Balkan Savaşı sonucunda Doğu Trakya, Batı Trakya, Ege Adaları, Makedonya ve Arnavutluk elden çıkmış, II. Balkan Savaşı ile Doğu Trakya geri alınabilmiştir.

Önceki Makale1. Balkan Savaşı Hakkında Bilgi, Savaşın Nedenleri, Sonuçları
Sonraki Makale1. Dünya Savaşı Sırasında İngiltere, Almanya, Fransa’ nın Durumu ve Amacı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz