2. Murat Dönemi Hakkında Kısaca Bilgi, Konu Özeti

1
308

 

II. Murat Dönemi (1421 -1451):

Bizans’ın etkisiyle meydana gelen Çelebi Mustafa (Düzmece) ve Şehzade Mustafa isyanları devleti içeride zor duruma düşürmekle birlikte bastırılmıştır.

 

a. Avrupa’daki Gelişmeler:
* Bizans’ın Çelebi Mustafa (Düzmece) isyanında etkili olması, bu isyanın bastırılmasından sonra İstanbul’un kuşatılmasına neden olmuştur. Zor durumdan kurtulmak isteyen Bizans’ın bu kez de II. Murat’ın kardeşi Şehzade Mustafa’yı isyan ettirmesi kuşatmanın kaldırılmasını sağlamıştır.
* Balkanlarda önce savunma, ardından da fetih politikası takip edilmiştir.
* Venediklerle yapılan mücadele sonucunda Mora dışında Yunanistan ve Arnavutluk’ta büyük ölçüde egemenlik kurulmuştur.
* Osmanlıların Balkanlardaki fetihlerine karşı haçlı ittifakı kurulmuştur. Bu dönemde özellikle Macaristan’a bağlı Erdel Voyvodalığı’nın Osmanlılara karşı başarı göstermesi, Osmanlıları, Edirne – Segedin Anlaşması’nı imzalamak zorunda bırakmıştır (1444). Bu anlaşmada tarafların 10 yıl savaşmaması ve Sırp Despotluğunun yeniden kurulması yer almıştır.
* II. Murat’ın, tahtı II. Mehmet’e bırakmasını fırsat bilip yeniden saldırıya geçen Macarlar önderliğindeki Haçlı kuvvetleri yönetimi tekrar üstlenen II. Murat tarafından Varna Savaşı’nda mağlup edilmiştir (1444). Bu savaşta Osmanlıların saygınlığı armış, Balkanlardaki egemenlik sağlam temellere oturtulmuştur.
* Varna Savaşı’nın öcünü almak isteyen Erdel Beyliği önderliğindeki Haçlı kuvvetleri II. Ko-sova Savaşı’nda da yenilmişlerdir (1448). Artık Türkleri Avrupa’dan atabilecek hiçbir güç kalmamıştır.

b. Anadolu’daki Gelişmeler:
* Germiyanoğulları kendiliğinden Osmanlılara katılmıştır.
* Aydınoğulları, Hamitoğulları ve Menteşeoğulla-rı toprakları ele geçirilmiştir.

YORUM: Anadolu’nun doğusunda güçlü bir Akkoyunlu devleti kurulmasından dolayı Anadolu’da Yıldırım Beyazıt dönemindeki sınırlarına ulaşılamamıştır.

YORUM: Germiyanoğullarının kendiliğinden Osmanlılara katılması Osmanlıların güçlü ve saygın bir devlet durumuna geldiğini ortaya koymaktadır.

Önceki Makale1. Mehmet (Çelebi Mehmet) Dönemi Hakkında Bilgi, Konu Özeti
Sonraki MakaleOsmanlı Kuruluş Döneminde Avrupa’ya Geçilmesi, Bu Bölgede Türkleştirme Politikaları

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz