3 Yaş Çocuk Eğitimi Nasıl Olmalı ?

0
294

erkek bebek– Birtakım basit kurallar koyun ve çocuğunuzun bu kurallara uymasını sağlayın. Hatta bunu bir oyun haline getirin, çocuğunuzun çok hoşuna gittiğini göreceksiniz.
– Olumlu davranışlarını beğendiğinizi söz ve davranışlarınızla ona hissettirin. Bu onu çok mutlu edecektir.
-Bu yaştaki çocuğunuzun açık ve anlaşılır istekleri yerine getirmek ve yasaklara uymaktan büyük zevk alacağını unutmayın.
– Sertliğe başvurmadan, açık ve anlaşılır bir dille birtakım kolay isteri yapmasını {kırıtıp dökülmeyecek şeyleri taşımak gibi) isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun iyi aile terbiyesi görmüş yaşıtlarıyla oynamasına ve konuşmasına imkan tanıyın. Çocuğunuzun sosyal bakımdan ve dil yönünden gelişmesine önemli katkıda bulunacaktır.
Akşamları ona masal ve hikayeler okuyun, anlatın. Onun da resimlere bakarak hikaye ve masal anlatması için teşvik edin. Özellikle resimli kitaplar bu konuda oldukça yararlıdır.
Çocuğunuz üç yaşına geldiğinde (gündüz ve gece olmak üzere) tuvalet eğitimini halledin. Uzmanların da tuvalet eğitiminin bu yaşta sonuçlandırılması gerektiğini tavsiye ettiğini unutmayın.
Çocuğunuz bu yaşlarda meraktan dolayı sizi zor durumda bırakacak sorular (din, yaratılış, cinsellikle ilgili) sorabilir. Bu durumda ona doğru fakat basit bir dille, onun anlayacağı şekilde kısa cevaplar vermekten çekinmeyin.
Bu tür sorulara cevap vermemek ya da baştan savmak, “Babana sor, annen daha iyi bilir, bilmiyorum, nereden öğrendin? bir daha duymayayım…” gîbî sözler söylemek onun merakını daha da artıracaktır. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
Çocuğunuza boya ve boyama kitapları alarak boyama yapmasını, kağıt ve kalem vererek yazıp çizmesini sağlayın. Hem duvarların ve eşyaların karalanmasını önlemiş, hem de onun el kaslarının gelişmesine yardım etmiş olursunuz.
Çocuğunuzun çevresini, eşyaları ve yakın akrabalarınızı tanıması için yardımcı olun.
Çocuğunuzla birlikte iegolarla veya az parçalı yap-bozlarla oynayabilirsiniz.
Büyük-küçük, uzun-kısa, dar-geniş, uzak-yakın, aşağı-yukan, üst-alt… gibi kavramları ve renkleri çocuğunuza öğretebilirsiniz.

-Oyuncaklarını toplatırken (rol gereği) ona yardım edebilirsiniz. Evi toplarken de ondan yardım isteyebilirsiniz. Hem yardımlaşma, hem görev bilinci kazandırmış olursunuz.

Önceki Makale2 Yaş Bebek Eğitimi Nasıl Olmalıdır ?
Sonraki Makale4 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılır ? Eğitim

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz