4 Yıllık iş imkanı olan bölümler nelerdir

0
337

4 Yıllık iş imkanı olan bölümler nelerdir, 4 yıllık lisans iş garantisi olan bölümler, hangi bölümlerde iş garantisi vardır,

Arkadaşlar öncelikle bu yazıyı 2 yıllık önlisans yerel yönetimler bölümü mezunu ardından DGS ile lisans Kamu Yönetimi bölümüne geçiç yapmış birisi olarak bunları yazmaktayım.

Şuan 4. sınıftayım ve bu sene öğrencilik hayatım bitiyor. Arkadaşlar öncelikle şunu bilelim, üniversite iş ve işçi bulma kurumu değil, kendimizi geliştirmemiz, hayata bakış açımızı değiştirip ufkumuzu genişletmemizi sağlayan, ,bilgili, donanımlı, hayatın içindeki olaylara daha farklı gözle değerlendirmemizi sağlayan sosyal bir eğitim ortamı olarak görelim.

Yani şunu kafanızdan silin, “okul bitince işim garanti”  kafasını yaşamayın. Hee yokmu okulu bitirip direk işe giren var illa ki, fakat adam akıllı çalışıp kazanmak gerekiyor, ancak üniversite ortamını görenlerin %55, 60 ı bu ortamın büyüsüne kendini kaptırıp ders falan çalışmayıp “CC ile geçtimmi yeter ” kafasını yaşayarak, diploma puanını 2.00 ve 2.50 arası bir değerde tutarak mezun oluyor ardından üniversite mezunuyum ama iş yok diye yakınıyor.

Şimdi iş bulabilmek için öncelikle güzel bir bölüme gitmek gerekiyor, yani siz adam gibi oturup ders çalışıp Hukuk bölümü okudunuz da iş mi bulamadınız? Yine adam akıllı çalışarak Tıp fakültesine girdiniz de mezun olunca hiçbir yere işe giremediniz mi? Dikkat ederseniz üniversite mezunuyuz iş yok diyenlerin %60 ı “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” mezunudur.

Bu bölüm yani “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ” bölümü benim gözümde yanlış anlaşılmasın kendim için konuşuyorum yani bana göre, benim düşüncem sadece “Çöp bölümler” dir. Buraya genellikle dersleri ne çok iyi, nede çok kötü olan öğrenciler gelir ve bölüm haddinden fazla öğrenci mezun eder her yıl, sonuç olarak buralardan mezun olan tüm öğrenciler açıkta kalır.

Tanıdığım 5,6 civarında İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi mezunu kendi alanlarıyla ilgili işleri yapmıyor. Yani kısacası arkadaşlar şuanki aklım olsa adam akıllı çalışarak, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, İnşaat mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, gibi popüleritesi yüksek bölümleri tercih ederdim.

İçinizi kararttım farkındayım ancak bu söylediklerim benim gibi tembel öğrenciler için geçerlidir, siz gerçekten çalışma aşkı ile yanıp tutuşan bir öğrenciyseniz dersleriniz iyi ise ve ortalamanız 3 ile 4 arasındaysa, okul bittiğinde yükesk lisans yapar, ilgili sınavları geçer ardından bir üniversitede araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz. Yani çalışkansanız eğer her tür bölümde kapalı olan yolunuzu kendiniz açarsınız. Kendinize güveniyorsanız sorun yok.

Şimdi gelelim 4 yıllık güzel bölümlere

 

1 – Mimarlık Bölümü
Karizmasının yüksek olduğu mesleklerden ve bölümlerden biridir. MF-4 puan türü ile tercih edilir. Bu bölüm için girilmesi gereken sınavlar YGS, LYS-1 ve LYS-2’dir. Taban puanlar genellikle 400 ve üzeri puanlardır.

2 – İç Mimarlık Bölümü
Özellikle son yıllarda tanınmış ve ilgi duyulmuş mesleklerden birisidir. Puan türü MF-4’tür. Aynı mesleklerden/bölümlerden biri olan ‘’İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı’’ bölümü ise TM-1 puan türü ile tercih edilmektedir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü tercih etmek isteyen adayların TM-1 puan türü için YGS, LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girmesi gerekir.

3 – Yazılım Mühendisliği
Tıpkı diğer mühendislikler gibi Yazılım Mühendisliği de MF-4 puan türü ile alım yapmaktadır. Çağımızın en iyi ve tutulan popüler bölümlerinden biridir. Özel sektörde bile yüksek maaşlarının olduğu bilinmektedir.

4 – Odyoloji Bölümü
Ülkemizde henüz ilk mezunlarını vermemiş olan Odyoloji bölümü, herkes tarafından tavsiye edilen, atanması ya da iş bulması en kolay bölümlerden sayılan bölümlerden biridir. Odyolog maaşlarının 5 bin lira civarında olacağı düşünülmektedir. Bazı üniversiteler YGS-2 puan türü ile öğrenci alırken, bazıları MF-3 puan türünü kullanmaktadır. YGS ile tercih edilen üniversiteler için LYS sınavlarına girilmesine gerek yoktur.

5 – Tıp Fakültesi
Geçmişten beri maaşı en yüksek 4 yıllık bölümlerden biri olarak bilinmektedir. Diğer bir avantajı ise bölümden mezun olanların hemen işe başlaması ve kendi muayenehanesini açanların, çoğu defa yüksek kazançlar elde etmesidir. Puan türü MF-3’tür. Girilmesi gereken sınavlar ise YGS, LYS-1 ve LYS-2’dir.

6 – Hukuk Fakültesi
İşe başlama imkanlarının kolay olduğu bölümlerden birisidir. Aynı zamanda mezuniyet sonrasında hakim, savcı, avukatlık meslekleri edinildiği için kariyeri olan bölümlerden biridir. Maaşlarının da yüksek olduğu söylenebilir. Bilinen dezavantajı ise okunmasının biraz zor olduğudur. Puan türü TM-2’dir.

7 – Diş Hekimliği
Eski popülerliğini koruyamamış olsa da en çok tutulan bölümlerden biri olarak sayılmaya devam etmektedir. Aynen tıp fakültesi gibi, bu bölümün de alım yaptığı puan türü MF-3’tür.

8 – Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
TM-3 puan türü ile öğrenci alan PDR, bu sayfada yazdığımız bölümler arasında maaşı en düşük olan bölümlerden biridir. MEB’e bağlı okullarda rehber öğretmen olarak çalışan bu bölüm mezunlarının maaşı genellikle 2700-2800 lira arasındadır.

9 – Havacılık ve Uzay Mühendisliği
MF-4 puan türüyle tercih edilen ve geleceği olduğu düşünülen güzel bölümlerden biridir.

10 – Beslenme ve Diyetetik
Günümüzde obezitenin giderek artması, buna karşın, insanların obeziteye karşı daha bilinçli olması ve çeşitli diyetlere ve diyetisyenlere başvurması, bu bölümden mezun olmuş diyetisyenlere duyulan ihtiyacı artırmıştır. İlk senelerde çok daha popüler olan bölümün mezun sayısı arttıkça, eski popülerliğini kaybetmeye başlamıştır. Ancak buna rağmen en iyi 4 yıllık bölümlerden birisi sayılabilir. Puan türü üniversitelere göre değişmektedir. YGS-2 ve MF-3 puan türleri ile tercih edilebilmektedir.

Önceki MakaleSözel Bölüm meslekleri
Sonraki MakaleAdli Bilişim Mühendisliği bölümü mezunları iş imkanları

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz