Bayanlarda akıntı abdest bozar mı ? Güsul abdestini bozarmı ?

3
1037

Bayanlarda günlük akıntı abdest bozar mı ? Bayanlardan günlük olarak belli bir miktarda gelen beyaz ve renksiz kokusuz akıntı abdest bozup bozmadığını sizler için araştırdım değerli ziyaretçiler.

Hanımlarda günlük olarak gelen renksiz ve kokusuz akıntı abdest i bozmadığını , bu akıntının tıpkı gözyağı yada tükürük gibi vücudun normal bir fonksiyonu olduğu belirtiliyor.

İşte bu konu hakkında detaylar..

Bayanlarda Akıntı Abdest Bozar mı ? Güsul Abdestine Engel olur mu ?

1- Hayız ve nifas dönemleri haricinde kadınların genital organından beyaz renkli ve kokusuz bir akıntı gelmektedir. Günümüz hekimlerinin bilimsel araştırmalar sonucunda ulaştıkları neticeye göre bu akıntı, tıpkı tükürük ve gözyaşı salgısı gibi vücudun sağlıklı ve normal faaliyetlerine devam etmesinin bir sonucudur. Ancak genital organda herhangi bir iltihap yahut hastalık ortaya çıktığında bu akıntının rengi ve kokusu değişmektedir.

2- Dinimizin temel iki kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm ve Peygamberimiz’in hadislerine bakıldığında, bu konunun doğrudan ele alınmadığını görürüz. Yani kadınlardan gelen beyaz akıntının temiz olup olmadığı, abdesti bozup bozmadığına dair bir açıklama Yüce Kitabımız’da yer almadığı gibi, Hz. Peygamber’den bize konuyla ilgili bir açıklama nakledilmemiştir.

3- Serahsî, Kâsânî, Merginânî, Halebî, İbn Âbidîn gibi Hanefî mezhebi alimleri başta olmak üzere fıkıh kitaplarının “abdesti bozan şeyler” bahislerini incelediğimizde, bu alimlerin genel olarak “önden ve arkadan çıkan her şey”in abdesti bozduğu kanaatinde olduklarını görürüz. Bu alimler eserlerinde “önden çıkan şeyler”i açıklarken örnek olarak meni, mezi, vedi gibi sıvıları gösterirler. Bu noktada dikkatimizi çeken husus, adı geçen her üç sıvı da erkekleri ilgilendirmektedir ve bu sıvılar ya şehevi duygular sonucunda yahut da idrardan sonra ortaya çıkan necis-pis maddelerdir. Dikkatimizi çeken bir başka husus, alimlerimiz bu konuyu ele alırken hanımları ilgilendiren bir açıklamaya yer vermemektedir.

4- Yukarıda isimlerini saydığımız alimlerin eserleri başta olmak üzere büyük fıkıh eserlerimizin çoğu, kadınların özel halleri ile ilgili sadece hayız-adet kanı, nifas-doğum sonrasında gelen kan ve istihaza-adet dönemi dışındaki kanamalar meselelerine temas etmektedir. Hanımlardan adet dönemi dışında ve bir hastalık söz konusu olmaksızın gelen beyaz akıntıya, “hanımlara mahsus haller” konusunda da hiçbir şekilde temas edilmemektedir. Bu durum, o kitapları yazan alimlerimizin, yaşadıkları dönemin tıp bilgisindeki yetersizliğe bağlı olarak konudan yeterince haberdar olmamaları ile ilgilidir.

5- Başta Ömer Nasuhi Bilmen ilmihali olmak günümüzde satılan birçok güvenilir ve muteber ilmihalde, hanımların avret yerine pamuk vs. koymaları gerektiği, bu pamuk ıslak şekilde çıktığı takdirde abdestin bozulacağı bilgisi yer almaktadır. Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi bu bilginin kaynağı Yüce Kitabımız yahut Hz. Peygamber’in açıklamaları değildir. O eserleri kaleme alan kişiler, hanımlara ait özel bir durum olan günlük beyaz akıntıyı, erkeklere mahsus necis-pis akıntılara benzeterek hüküm vermiş ve geçmiş dönemdeki ulemanın kitaplarında yer alan eksik bilgiyi olduğu gibi nakletmişlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki, bilgi eksikliğinden kaynaklanan bu durum, o eserleri kaleme alan kişilerin büyüklüğüne bir zarar getirmez.

6- Günümüzde bu konuda araştırma yapan fıkıh alimleri, hanımların beyaz akıntısının vücudun “normal” faaliyetinin bir neticesi olması dolayısıyla necis-pis sayılamayacağı, abdesti bozmayacağı ve bu akıntının bulaştığı çamaşırın namaz kılmadan önce değiştirilmesinin zorunlu olmadığı sonucuna ulaşmışlardır. Ancak bir hastalık sonucu genital organdan rengi ve kokusu değişmiş, alışılanın dışında bir akıntı gelirse, o akıntı özür hali sayılır ve akıntının sahibi özür kanı ile ilgili hükümleri uygular.

7- Verdiğimiz bu bilgilere rağmen, bugüne kadar pamuk kullanmayı alışkanlık haline getirmiş, sağlık açısından bundan bir zarar görmeyen ve kendisini bu şekilde rahat hisseden bayanların bu alışkanlıklarına devam etmesi saygıyla karşılanmalıdır.

Bayanlarda Akıntı Abdest Bozar mı ? (Farklı kaynak )

Buna göre adet kanının dışında istihaze kanı olmayan akıntılar abdesti bozmaz

Özür, en az bir namaz vakti süresince devam eden bedenî rahatsızlıklara verilen addır. Vücudumuzda bulunan bir yaradan veya burundan dinmeyen kan gelmesi, idrarın tutulamaması, devam eden kusmalar ve benzerleri özür olarak kabul edilmiştir. Özür sayılan akıntılar necis sayılmaktadır. Bir necis şey vücuttan çıktığında abdest bozulur.

Özür akıntısı olan Müslüman”a ‘özür sahibi” veya kısaca ‘özürlü” denir. Özür sahibi olan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için dinimiz birtakım kolaylıklar göstermiştir. Özürlü kişi her namaz vakti için bir abdest alarak o vaktin bitimine kadar aldığı abdestle istediği kadar ibadet yapabilir. Ancak özrün dışında abdest bozan başka bir durumun meydana gelmemesi gereklidir.

Özürlü kişi, namaz vakti içinde aldığı abdestle; istediği kadar farz, kazâ ve nafile namaz kılabilir, Kur”ân-ı Kerîm okuyabilir. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya abdest bozan başka bir halin meydana gelmesiyle abdesti bozulur. Giren vaktin namazını kılmak için yeni bir abdest alması gerekir.

Özür sahibi kişinin akan kan, idrar, irin gibi akıntıların çamaşırına bulaşması halinde bakılır; akıntı devamlı geliyor ve temizlik yapılsa tekrar kirlenecekse; o vakit çamaşır değiştirilmez veya yıkanmaz. Ancak akıntı fasılalı yani ara ara geliyorsa o zaman kirlenen çamaşırın temizlenmesi veya yenisinin giyilmesi gerekir.
Özür sayılan halin (kan, irin, idrar akıntısının) bir namaz vakti boyunca hiç olmaması durumunda, özür ortadan kalkmış sayılır ki, kişi özürden kurtulmuş olur.

Bayanların özrü:

Bayanlarda özür sayılan bazı rahim akıntıları görülmektedir. Bu akıntılar gün içinde ara ara gelirler. Renk itibarıyla sarıdan yeşile kadar renk değiştiren, kaşıntı yapan ve şeffaf görünümde olmayan yoğun, kötü kokulu akıntılardır. Bu akıntılar bir rahatsızlığın neticesi olduğu için necis, yani pistir. Bunun için abdesti bozar. Ayrıca devamlılık arz ettiğinden bayanı özür sahibi yapar. Bu bayanlar yukarıda belirtilen şekilde abdest alarak ve temizliğe dikkat ederek ibadetlerini yerine getirirler. Yalnız bu durumdaki hanımların bir uzmana başvurarak tedavi olmaları yerinde olacaktır.

Fıkıh kitaplarında bu akıntılar hakkında genel olarak şu hükümler yazılmıştır:
“Kadınların cinsel organlarından gelen devamlı akıntı, kan olmadığı sürece ay hali ile ilgili olamaz. Beyaz, sarı vb. renklerdeki akıntılar, organın dışına çıktığı, kilota bulaştığı zaman abdest bozulur. Eğer organın çıkışını tıkayan bir nesne kullanılırsa, gelen akıntı veya bunun ıslaklığı tamponun, tüpün, pamuk yumrusunun dışına çıkmadıkça, dışardan bakıldığında görülmedikçe abdest de bozulmaz.

Eğer akıntı bir namaz vaktinin tamamında (abdest alp namaz kılmaya yetecek bir sürede kesilmeksizin), diğer vakitlerin de bir kısmında bulunmak suretiyle hep devam ediyorsa kadın özürlü sayılır ve bu durumda, her namaz vaktinde bir kere abdest alır ve bu vakit içinde akıntı -dışarı çıksa bile- abdesti bozmaz, onunla -akıntı bulaşmış giysi çıkarılarak- istendiği kadar namaz kılınır; sonraki namazın vakti girince abdest bozulmuş olur ve yeniden alınır.”

Bizim kadın doğum uzmanı kırk kadar hanımla yaptığımız iki seminerde tespit ettiğimiz gerçek duruma göre, kadının cinsel organından gelen akıntıyı ikiye ayırmak gerekiyor:

a) Necis olanlar, b) Necis olmayanlar.

Sağlıklı bir kadının organından devamlı olarak gelen ve gelmediğinde bazı problemler oluşan vaginal salgı temizdir; gözyaşı ve tükürük gibidir, bunun dışarı çıkması, kilota bulaşması abdesti bozmaz ve onu yıkamak da gerekmez. Bu normal akıntı dışında kalan ve bir arızadan (mesela enfeksiyondan) kaynaklanan akıntı ise pistir, dışarı çıktığında abdesti bozar ve elbiseye bulaşırsa yıkanması gerekir. (Prof. Dr. Hayrettin Karaman)

Önceki MakaleEmbriyo transferi günah mıdır ? Embriyo ile tüp bebek
Sonraki MakaleMurat Güloğlu ile Çalar Saat mesaj gönder mail, twitter, facebook adresi

3 Yorum Yapıldı

  1. selamun aleykum hocam annem abdest alırken ortasına geliyor ve tekrartekrar defalarca baştan alıyor kendi kendine soruyor acaba oldumu diyor.tekrar başa dönüyor annem ne yapmalı ve hrpimiz ona çok kızıyorum banyo yaparken şahadet getirirken ve baştan şahadet getiriyor hocam bu sorunun cevabın bizim için çoook önemli cevabını merakla bekliyorum.

  2. Selam benim akıntımdan dolayı,doktor fitil yazdı, fitili kullanırken namazımı kıla bilirmiyim sakıncası varmı ,abdestim bozulur mu.

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz