İnsan Vücudunda Kaç Kemik Bulunur, Kemik Çeşitleri

1
845
İnsan Vücudunda Kaç Kemik Bulunur, Kemik Çeşitleri

İnsan vücudundaki kemik sayısı, toplam kaç kemik vardır, kemik çeşitleri nelerdir. Yetişkin bir insan iskeleti, yaklaşık olarak 212 kemikten meydana gelmiştir. Kemik­leri bulundukları yerlere göre baş, gövde, kol ve bacak, kemikleri olarak bölümlere ayırabiliriz.

insan vücudunda kaç çeşit kemik vardır
insan vücudunda kaç çeşit kemik vardır

Baş Kemikleri: Bu kemiklerden 8 tanesi birleşerek kafatasını meydana getirir. Ka­fatası, içindeki beyni koruyan bir kutu gi­bidir. Baş kemiklerinin 14 tanesi yüzümüz­de bulunur.

Gövde kemikleri: Bu kemikler, üstte gö­ğüs kafesi ve omuz kemeri, altta kalça kemeri, arkada ise omurgadan meyda­na gelir.

Göğsümüz, kalbimiz ve akciğerlerimiz kaburga ve göğüs kemikleriyle korun­maktadır.

Kol ve bacak kemikleri: Bunlar hareket etmemize en çok yardımcı olan kemikler­dir.

Kol kemikleri, omuzlardaki kürek ve köprücük kemikleriyle, omurgaya bağlan­mıştır. Kol kemikleri 30 tanedir. Kol kemik­leri pazı, kol, bilek ve parmak kemikleri gi­bi adlar alır.

Bacak kemikleri, gövdenin alt kısmın­da bulunan kalça kemikleriyle omurgaya bağlıdır. Bacak kemikleri 30, tanedir. Bun­lar ad uyluk, kaval, baldır, bilek ve par­mak kemikleri gibi adlar alır.

Kemik Çeşitleri

İskeletimizi meydana getiren kemikler, yapı ve biçim bakımından da üç ana gruba ayrılır. Bunlardan bazıları uzun, ba­zıları kısa ve yuvarlak, bazıları da yassıdır.

Uzun kemikler: Bu tür kemikler kol ve bacaklarımızda bulunur. Uzun kemikler, kemik gövdesi denen uzun bir kısımla, ke­mik uçları denen şişkince kısımlardan meydana gelir. Uzun kemiklerin ortaları, oyuktur. Bu oyuğun içinde kemik iliği bu­lunur. Bu yüzden bu boşluklara İlik kanalı denir. Kemik uçları ise sünger gibi göze­nekli bir yapıdadır.

Kısa ve yuvarlak kemikler: Bu tür kemik­ler omurgamızda ve bileklerimizde bulu­nur. Bu kemikler de sünger gibi gözenekli bir yapıdadır. Bazılarının yapısı daha gev­şek, bazılarının ise daha serttir.

Yassı kemikler: Bu kemikler baş, kürek, göğüs ve kaburgalarda bulunur. Yassı ke­miklerin üst ve alt tabakaları sert kemik dokusundandır. Ortalarında daha gev­şek bir kemik dokusu vardır.

Önceki MakaleSahte Sağlık Raporu Nasıl Yapılır Örneği Cezası Varmı ?
Sonraki MakaleGeçmişe Dönük Rapor Nasıl Alınır

1 Yorum

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz