Eklem Çeşitleri Nelerdir ? Örnekleri

0
213

ansiklopedi

Eklem Çeşitleri

  1. Oynar Eklemler
  2. Az oynar eklemler
  3. Oynamaz eklemler

İskeletimizi meydana getiren kemikler birbirinden ayrı ve kopuk değildir. Bu ke­mikler, vücudumuza şeklini verecek ve hareket etmemizi sağlayacak biçimde birbirine bağlıdır. Kemiklerin birbirine bağ­landığı yerlere, eklem denir. Vücudumuz­daki eklemlerin hepsi aynı ölçüde hare­ket sağlayamaz. Bu özellikleri bakımın­dan eklemler üç gruba ayrılır.

1. Oynar eklemler: Eklemlerden bazıla­rı, kemiklerin oldukça çok ve kolay hare­ket etmesini sağlar. Kol ve bacak kemik­lerinin birbirine bağlandığı yerlerle bu ke­miklerin gövdemize bağlandığı yerlerdeki eklemler oynar eklemlerdir. Oynar eklem­lerde birleşen kemiklerin birinin ucu çukur, öbürünün ise ona uyacak biçimde tüm­sek, ve yuvarlaktır. Bu kemiklerin birleştiği yerler, uçları yumuşak ve kaygan olan kı­kırdakla kaplıdır. İki kıkırdak tabakası arasında da hareketi kolaylaştıran kaygan bir sıvı bulunur. Böylece, iki kemik zede­lenmeden kolayca hareket edebilir. Oynar eklemlerde, kemikleri birbirine bağlayan ve kemiklerin birbirinden ayrıl­masını sağlayan eklem bağları bulunur. Eklem bağları sağlam, yassı şeritler biçi­mindedir. Bunlar her iki kemiği de eklem, yerinde çepeçevre birbirine bağlar.

2. Az oynar eklemler: Bazı eklemler, ke­miklere sınırlı bir hareket sağlar. Omur­larımız arasında bulunan eklemler bu tür­dendir. Bu yüzden belimizi ve gövdemizi kol ve bacaklarımız kadar çok hareket ettiremeyiz.

3. Oynamaz eklemler: Bazı kemikleri­miz arasındaki eklemler, bu kemiklerin, ha­reket etmesine hiç izin vermez. Bu tür ek­lemler, kemikleri birbirine kenetlemiş gibi­dir. Kafatası kemiklerimiz arasında bulu­nan zikzak biçimindeki eklemler böyledir.

Önceki MakaleErzurum Teknik Üniversitesi Bölümleri ve Taban Puanları 2013-2014
Sonraki Makale5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem 1. Yazılı Sınavı Test Soruları Cevapları 2013-2014

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz