Eklem Çeşitleri
- Oynar Eklemler
- Az oynar eklemler
- Oynamaz eklemler
İskeletimizi meydana getiren kemikler birbirinden ayrı ve kopuk değildir. Bu kemikler, vücudumuza şeklini verecek ve hareket etmemizi sağlayacak biçimde birbirine bağlıdır. Kemiklerin birbirine bağlandığı yerlere, eklem denir. Vücudumuzdaki eklemlerin hepsi aynı ölçüde hareket sağlayamaz. Bu özellikleri bakımından eklemler üç gruba ayrılır.
1. Oynar eklemler: Eklemlerden bazıları, kemiklerin oldukça çok ve kolay hareket etmesini sağlar. Kol ve bacak kemiklerinin birbirine bağlandığı yerlerle bu kemiklerin gövdemize bağlandığı yerlerdeki eklemler oynar eklemlerdir. Oynar eklemlerde birleşen kemiklerin birinin ucu çukur, öbürünün ise ona uyacak biçimde tümsek, ve yuvarlaktır. Bu kemiklerin birleştiği yerler, uçları yumuşak ve kaygan olan kıkırdakla kaplıdır. İki kıkırdak tabakası arasında da hareketi kolaylaştıran kaygan bir sıvı bulunur. Böylece, iki kemik zedelenmeden kolayca hareket edebilir. Oynar eklemlerde, kemikleri birbirine bağlayan ve kemiklerin birbirinden ayrılmasını sağlayan eklem bağları bulunur. Eklem bağları sağlam, yassı şeritler biçimindedir. Bunlar her iki kemiği de eklem, yerinde çepeçevre birbirine bağlar.
2. Az oynar eklemler: Bazı eklemler, kemiklere sınırlı bir hareket sağlar. Omurlarımız arasında bulunan eklemler bu türdendir. Bu yüzden belimizi ve gövdemizi kol ve bacaklarımız kadar çok hareket ettiremeyiz.
3. Oynamaz eklemler: Bazı kemiklerimiz arasındaki eklemler, bu kemiklerin, hareket etmesine hiç izin vermez. Bu tür eklemler, kemikleri birbirine kenetlemiş gibidir. Kafatası kemiklerimiz arasında bulunan zikzak biçimindeki eklemler böyledir.