Kiraza Atılacak Gübre, Hangi Dönemde Aylarda Atılır ?

1
463

kirazKiraz yetiştiricileri için en çok merak edilen ve aranan konulardan olan kiraza atılacak gübreler hakkında bu başlık altından sizlere incir çekirdeğini dolduracak bilgiler vermeye aynı zamanda sizlerden de yorumlar almaya çalışacağız.

Kiraz bildiğimiz gibi yaz aylarında çok tüketilen ve oldukça fazla ihraç edilen bir meyvedir, kiraz bu açıdan üreticisine iyi bir gelir sağlamaktadır.

Kiraz iyi bakıldığında ve gübrelerinin iyi bir şekilde düzenli olarak atıldığında, kiraz ağacının verimi artmakta ve üreticisini de maddi açıdan mutlu etmektedir.

Bu açıdan kiraz ile gübre konusu çok uzun ve çok fazla hassas bir konudur, bu başlık altından sizlere birkaç bilgi vereceğiz, ancak en önemlisi de sizlerden gelecek yorumlar bu yazıca can verecektir.

Lütfen kiraz ve gübre hakkında bilgilerinizi alt kısımda yer alan yorum alanından bize yazın.

Kirazda Gübreleme

Kirazda bilinçli gübreleme ancak kiraz ve toprak analizi sonucu gerçekleşir, kiraz ağacının yapısına ve toprak şekline bağlı olarak uygun gübre verimi ile kiraz gübreleme yapılır.

Bitki besleme başlı başına bir konu olup burada sadece bazı pratik bilgiler vermekteyiz. Kiraz ve Vişne kültürlerinde her yaş için tavsiye edilen saf azot miktarı 20-25gr ağaç olarak düşünülebilir. Yıllarla birlikte bu miktar en fazla 500 gr’a kadar çıkabilir. Bunun yanında verilecek fosfor miktarı, saf madde olarak, azotun %60’ı, Potasyum miktarı ise %70-75 arasında düşünülebilir.
Örneğin ilk sene için 100gr Amonyum Sülfat (%21 Azot), 28gr Triple Süper Fosfat (%46), 32 gr Potasyum Sülfat (%48) verilebilir
Gübreleme programı içerisinde vejetasyon dönemi içerisinde iki kez mikro elementler içeren yaprak gübreleri ile uygulama yapmak önerilmektedir.
Gübre ihtiyacının saptanmasında ölçü olarak 1 yıllık sürgün uzunluğu bir fikir oluşturabilir. Verime yatmamış ağaçlarda 60-90 arası yetişkin ağaçlarda ise 40-60cm arası sürgünler normal gelişmenin bir göstergesi olup bundan kısa sürgünler yetersiz beslenmenin göstergesi olabilir.
Azot gübrelemelerinde özel toprak tipleri için önermek yerine azotun nitrat ve amonyum formlarının yaklaşık birebir oranında atılması faydalı olur. Zira Azotun farklı formlarının fizyolojik olarak önemli yararlı ve sakıncalı tarafları vardır.
Kimyasal gübreler dışında hayvan gübresi kullanımı da önerilmektedir.
Verilme zamanı olarak fosforlu ve potasyumlu gübreler bölgesel iklim ve alışkanlıklara göre sonbahar veya erken ilkbaharda, azot uygulamaları ise erken ilkbaharda birinci dilimi, çiçek dökümünden sonra ikinci dilim ve hasattan sonra üçüncü dilim olarak uygulanır.

Önceki MakaleOrganik Tarım Bölümü (2 yıllık) Taban Puanları 2013-2014
Sonraki MakaleOrmancılık ve Orman Ürünleri Bölümü (2 yıllık) Taban Puanları 2013-2014

1 Yorum

  1. Sayın yetkililer,toprak tahlillerimin sayısal değerlerini hatırlamıyorum.Ama normal dediler.Ben Ordu da sahilde yaşıyorum.Meyve ağaçlarıma yaprak dökümünden sonra ağaç başına 100-250 gr arasında NPK kompeze veya DAP veriyorum.Mart ve mayıs aylarında %26 azot veriyorum.Bu uygulama dışında bir tavsiyeniz olursa beni memnun edersiniz.saygılarımla

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz