SEVR ANLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
* İtilaflar arasında gizli anlaşmalar konusunda meydana gelen anlaşmazlık, Paris Konferansı’nda Osmanlı Devleti’yle herhangi bir anlaşma yapılamamasına neden olmuştur.
* Mustafa Kemal’in Anadolu’da Milli hareketi başlatmasından sonra İtalyanlar ve Fransızlar Türk yurdunu işgal etmenin mümkün olmadığını anlamaya başlamışlar, fakat İngilizler ve Yunanlılar Anadolu’daki hareketin gücünü kavrayamamışlardır.
* İşgalci devletler arasında bazı görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen, birçok konuda ortak menfaatleri olduğundan, bir an önce Osmanlı Devleti’yle bir anlaşma yapmak ve isteklerini gerçekleştirmek için İtalya’nın San Remo kentinde bir araya gelerek yapılacak barış şartlarını hazırlamışlardır.
* Osmanlı temsilcisi Tevfik Paşa hazırlanan barış taslağını kabul etmemiştir.
* İtilaf devletleri hazırladıkları barış şartlarını bir an önce Osmanlı Devleti’ne kabul ertirebilmek için Batı Anadolu’daki Yunan işgalini hızlandırmışlardır
(Bursa-Uşak yönünde ve Trakya bölgsinde).
* Barış görüşmelerini üstlenen Damat Ferit bu şartların hafifletilmesi için İtilaflar nezdinde girişimlerde bulunmuşlarsa da dikkate alınmamıştır.
* Damat Ferit Paşa, Saltanat Şurası’nı
toplayarak İtilafların hazırlamış olduğu anlaşma taslağının kabul edilmesi yönünde bir karar aldırmıştır.
*
* Hadi Paşa başkanlığındaki bir heyet Fransa’ya giderek Paris yakınlarındaki Sevres (Sevr) kasabasında Sevr Anlaşması adını alan bu anlaşmayı imzalamıştır.