Sürekli Rüzgarlar Nelerdir ? Kısaca Bilgi

0
223

Sürekli Rüzgarlar Nelerdir ? Kısaca Bilgi, konu özeti, ödev araştırması, özellikleri, kutup rüzgarları, alizeler, ile ilgili bilgiler,

sürekli rüzgarlar

Sürekli Rüzgarlar:

Dünya üzerindeki sürekli basınç kuşaklan arasında yıl boyunca daima esen rüzgarlardır.

Alizeler: 30° enlemlerinde DYB alanlarından ekvatordaki TAB alanına esen rüzgarlardır. KYK’da kuzeydoğudan GYK’da güneydoğudan eser. Ticaret rüzgarları da denilen bu rüzgarlar kıta içlerinden estikleri zaman kuru ve sıcaktırlar. Okyanuslar üzerinden estikleri zaman ise tropikal kuşaktaki kıtaların doğu yamaçlarına bol yağış bırakırlar. Alt ve üst alize olmak üzere ikiye ayrılır.

Batı Rüzgarları: 30° Enlemlerindeki DYB alanından 60° enlemlerindeki DAB alanına doğru esen rüzgarlardır. Dünyamızın batıdan doğuya doğru dönmesi sonucunda oluşurlar. Esiş özelliği gösterdiğinden batı rüzgarları denilmiştir. Orta kuşaktaki kıtaların bat yamaçlarına bol yağışla bırakırlar.

Kutup Rüzgarları: Kutuplardaki TYB’den 60° enlemlerindeki DYB alanına eserler. Soğuk kökenli olduklarından gittikleri yerlerde sıcaklıkları düşürürler. Merkez kaç kuvvetine bağlı olarak esiş yönü değişir. 60° enlemlerinde batı rüzgarlarıyla karşılaşırlar ve cephe yağışını oluştururlar

Mevsimlik (Muson) Rüzgarları: Büyük kara ile denizlerin mevsimlere bağlı olarak, farklı şekilde ısınıp soğumasından oluşan devirli rüzgarlardır. Yazın karalar daima çabuk ve çok ısındığından alçak basınç durumundayken denizler yüksek basınç durumundadırlar. Bu durumlarda denizlerden karalara doğru geniş alanları olan bol yağışa sebep olan rüzgarlar (Yaz musonları) oluşur. Kışın ise tam tersine karalardan denizlere doğru estikleri için kuru ve soğukturlar. (Kış musonları)

Önceki MakaleRüzgar Esiş Yönündeki Sapmaların Nedenleri
Sonraki MakaleYerel Rüzgarlar Hakkında Bilgi, Kısaca Konu Özeti

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz