4 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılır ? Eğitim nasıl verilir, 4 yaşındaki çocuğa ceza verilirmi,
Üç yaşındayken olumlu davranışlarını gördüğünüz çocuğunuzda, dört yaşına geldiği zaman birtakım olumsuzluklar ve aksilikler ortaya çıkabilir. Sizin istek ve yasaklarınıza söz veya davranışlarıyla karşı koyabilir.
Her ne olursa olsun öfkelenmeden, kendinizi kaybederek bağırıp çağırmadan istek ve yasaklarınızda kararlı davranın.
Takdirleriniz ve olumlu davranışlarınız işe yaramayabilir. Ama çocuğunuzdaki olumsuzluklar yaşının gereğidir, ümitsizliğe kapılmayın.
Nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu genellikte örnek olarak ve örnekler vererek kavratmaya çalışınız.
Sergilediği olumsuz davranışlar nedeniyle birtakım yaptırımlara başvurabilirsiniz. (Çok sevdiği bar oyuncakla oynamasına, sevdiği bir yiyeceği yemesine, arkadaşıyla oynamasına, sevdiği bir giysisini giymesine bir süreliğine izin vermemek gibi.) Bu durumda kararlılığınızı hissettirir ve asla şiddet ve hakarete başvurmayayın.
Çocuğunuzun haksızlığa uğradığını düşünmemesi için verdiğiniz cezanın sebebini anlayacağı bir dille kendisine açıklayın ve bu cezayı vermek zorunda olduğunuzu belirtin. Verdiğiniz cezayı ‘(süresini belirtmek şartıyla) mutlaka uygulayın ve olumlu davranışlar sergilediği zaman cezasını kaldıracağınızı belirtin.
– Çocuğunuz dört yaşına geldiğinde oldukça hareketlenir. Sağa sola tırmanmaktan, defalarca merdivenlerden inip çıkmaktan, hoplayıp zıplamaktan, koşmaktan bıkıp usanmaz. Bu nedenle onu gözden uzak tutmamak gerekir.
– Kontrollü olarak sportif faaliyetlerde bulunmasını ve enerjisini kullanmasını sağlayabilirsiniz.
– Düzgün, kısa, anlaşılır cümleler kurabilmesi; varlıktan doğru tanıması; kelimeleri düzgün söyleyebilmesi konusunda ona örnek ve yardımcı olun.
Meraktan kaynaklanan sorular (ne, neden, niçin, nasıl) bu yaşta had safhaya ulaşabilir. Onun bu sorularını uygun bir dille, baştan savmadan, alaya almadan, doğru bir şekilde cevaplayın.
– Çocuğunuzu gezmeye, pikniğe, parka, hayvanat bahçesine… götürün. Açık havada oynamasını ve çevreyi
tanımasını sağlayın.
– Masal, hikaye anlatma; boyama, yazıp-çizme, yap-boz gibi faaliyetleri aksatmadan sürdürün.
– Paylaşma, sırasını bekleme, sırayla oynama gibi alışkanlıkları (özellikle örnek olmak suretiyle) kazandırabilirsiniz.