Yağış Çeşitleri Nelerdir ?

0
161

Yağış Çeşitleri Nelerdir ?, konveksiyon yağışları, cephe yağışları, yamaç yağışları, hakkında kısaca bilgi, konu özeti, ödev araştırması,

YAĞIŞ ÇEŞİTLERİ

1. Konveksiyon Yağışları:

İsınarak alçak basınç alanı haline geçen yerlerde yükselici hava hareketi (konveksiyon) meydana gelir. Yükseklere çıktıkça soğuyan havanın bağıl nemi artar, yağış meydana gelir.

Ekvatorda yıl boyunca görülen yağışlar bu şekilde meydana gelir.

konveksiyonel yağış

İç Anadolu Bölgesinde ilkbaharda, Doğu Anadolu Bölgesinde yaz başlarında öğleden sonra görülen yağışlar da bu gruba girer. (İç Anadolu’da Kırkikindi yağışları adını alır.)

Öğleden sonra karaların aşırı ısınması ile çok hızlı yükselme hareketleri kısa süreli sağanak yağışlara yol açar, bazen dolu yağışları da görülebilir.

2. Yamaç Yağışları (Orografik Yağışlar)

yamaç yağışları
Nemli hava kütleleri yamaçlarda yükseldikçe soğur bağıl nemi artar. Bu şekilde meydana gelen yağışlara yamaç yağışları denir.

Yaz döneminde Muson rüzgarlarına bağlı olarak meydana gelen yağışlar bu gruba girer.

Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında dağların kıyıya paralel olarak birden bire yükselmesi yağışları artırır.

3. Cephe Yağışları (Frontal Yağışlar):

cephe yağışları
Sıcaklık ve nemlilik bakımından farklı hava kütleleri arasında cepheler oluşmaktadır. Cepheler boyunca soğuk havaya temas Sıcak^S/ Soğuk ederek ve yükselerek soğuyan sıcak havanın bağıl nemi artar yağış meydana gelir.

Cepheler ve hava kütleleri genel atmosfer dolaşımına bağlı olarak hareket eden sistemlerdir.

Orta kuşakta Batı Rüzgarları bu hareketi sağlar. Orta kuşakta en fazla görülen yağışlar cephe yağışlarıdır. Türkiye’deki yağışların da % 90’ı üzerinde cephe sistemleri etkili olmaktadır. Kış mevsiminde Türkiye’nin her yerinde daha çok Akdeniz bölgesinde etkili olur.

Önceki MakaleBulut Çeşitleri Nelerdir ? Kısaca Bilgi, Konu Özeti
Sonraki MakaleYağış Biçimleri Nelerdir ? Kısaca Bilgi, Konu Özeti

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz