Nemli Bölge Toprakları Nelerdir ? Hakkında Kısaca Bilgi, konu özeti, lateritler hakkında bilgi, kırmızı topraklar, kahverengi orman toprakları, podzol toprak, tundra toprakları, nerede görülür,
A. NEMLİ BÖLGE TOPRAKLARI
1. Lateritler:
Sıcak kuşakta nemli iklimin görüldüğü yerlerde yaygındır. Kimyasal çözülmenin fazlalığı (çok yıkanmış olması) yüzünden mineral bakımından zengin değildir.
Ayrıca sıcaklık yüksek olduğundan mikroorganizmalar bitki artıklarını çok hızlı ayrıştırırlar. Bu yüzden humus bakımından da fakirdir.
Türkiye’de Doğu Karadeniz kıyılarında bunlara çok benzeyen topraklara lateritik topraklar denir.
2. Kırmızı Topraklar:
(Akdeniz Toprakları – Terra Rossa)
Subtropikal nemli iklim bölgelerinde görülür. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kireçtaşı anakaya üzerinde oluşmuşlardır. Bileşimindeki demiroksitin fazlalığı kır-mızı veya kırmızımsı bir renk almasını sağlamıştır.
3. Kahverengi Orman Toprakları:
Ilıman okyanus ikliminin görüldüğü yerlerde yayvan yapraklı ormanların altında meydana gelen topraklardır. Sıcaklık fazla yüksek olmadığı için humus ve mineral bakımından zengindir. Bu yüzden verimli topraklardır. Türkiye’de dağların orta yükseklikteki bölümlerinde yaygındır.
4. Podzol Topraklar:
Soğuk nemli iklimlerde (Orta Kuşak Kara İklimi) iğne yapraklı orman altında meydana gelir. Kanada, Sibirya ve Avrupa’nın iç kısımlarında, Karadeniz dağlarının yüksek kısımlarında yaygındır.
5. Tundra Toprakları:
Soğuk kuşakta tundra bitkisinin yaygın olduğu yerlerde yaygın olan bu topraklar çoğu zaman donmuş haldedir. Yazın kar ve buzun erimesi ile bataklıklar oluşur. Verimsizdir. Türkiye’de görülmez.
Çok yardımcı oldu kim hazırladıysa çok teşekkürler