AHMET VEFÎK PAŞA (1823-1891), tiyatro yazarı. İstanbul’da doğdu. Mühendîshane-i Berri’de eğitime başladı. Dışişlerinde görevli olan babasının Paris’e atanması üzerine öğrenimini Saint-Louis Lisesi’n-de tamamladı.
İstanbul’a dönünce Tercüme Odası’na girdi. Çeşitli görevlerle Londra’da. Sırbistan’da. İzmir’de ve Eflak-Boğdan’da bulundu. Elçilik ve valiliğin yanı sıra. Sadaret Müsteşarlığı. Maarif Nazırlığı.
Mebusan Meclisi Reisliği görevlerinde de bulundu. 1878de sadrazamlığa getirildi. Kısa süre sonra bu görevden alınarak Bursa valiliğine atandı (1879).
İkinci kez atandığı sadrazamlık görevi de çok kısa sürdü. Türkçenin bağımsız bir dil olduğunu savunan Ahmet Vefik Paşa Lehçe-i Ostrıanl adlı ünlü sözlüğünde ilk önemli dil çalışmasını yapmıştır.
Dil ve tarih olanında yaptığı çalışmalarının yanı sıra Moliere’den yaptığı çeviriler ve uyarlamalarla Türk tiyatrosuna önemli katkıları olmuştur. Son görevi olan Bursa valiliği sırasında kurduğu tiyatro ile halka tiyatroyu sevdirmek için çok büyük çabalar harcamıştır.
Ahmet Vefik Paşa Başlıca Eserleri: Müntehobât-ı Durub-ı Emsal (1846). Hikmet-I Tarih (1863). Şecere-i Türki (1864). Fezleken Tarihi Osmani (1869). Ayrıca Kadınlar Mektebi, Kocalar Mektebi, Savruk vb. gibi çevirileri; Zor Nikahı, Zoraki Tabip, Merakı vb. gibi uyarlamaları ve Ârslan Avcılar yahut Hak Yerini Bulur (1887) adlı bir de oyunu vardır.