AHMET III (1673-1736), yirmi üçüncü Osmanlı padişahı. IV. Mehmet’ in oğludur. Üzün süre sarayda her tür devlet işinden uzak yaşadı. 1703’te kardeşi II. Mustafa’nın tahttan indirilmesi üzerine padişah oldu. Dış ülkelerle ilişkilerde yansız davranmak istediği halde başarılı olamadı, isveç kralının peşinden Rus Çarı’nın Osmanlı topraklarına girmesi üzerine 1711’de Rusya’ya savaş ilan edildi.
Savaş Osmanlı devletinin başarısıyla son buldu ve Osmanlıların lehine olan Prut Antlaşması imzalandı. Osmanlılar Karlofça antlaşmasıyla Venediklilere bıraktıkları Mora’yı ve Dalmaçya kıyılarını almak için Venediklilere de savaş açtılar (1715). Sonuçta Mora geri alındı.
Bu arada Avusturyalılara acılan savaş (1716), Osmanlıların yenilgisiyle son buldu. 1718’de imzalanan Pasarofça antlaşmasıyla Tamış var. Belgrad ve Eflak’ın bir bolu mü Avusturya’ya bırakıldı. Bundan sonra III. Ahmet’in hükümdarlığında damadı Nevşehir’li ibrahim Pa-şa’nın büyük vezirliğinde Lale Devri başlar. 1730’a dek süren bu dönemde savaş yerine şiir. edebiyat ön plana çıkar.
Lale Devri artan vergiler, pahalılık ve işsizliği de beraberinde getirince halk buna tepki olarak ayaklandı. Tarihe Patrona Halil ayaklanması olarak geçen olayda III. Ahmet tahttan indirildi, yerine oğlu I. Mahmut getirildi. Damat ibrahim Paşa öldürüldü (1730).
Bundan sonra bir süre sarayda kapalı yaşayan III. Ahmet 1736da öldü. 27 yıl süren hükümdarlığı döneminde bazı yenilikler yapıldı.
İlk tulumbacı ocağı örgütü (1722) ve ilk matbaa (1727) kuruldu. Ayrıca İstanbul’da bir çini fabrikası açıldı. Dokumacılıkta büyük gelişmeler oldu.