Osmanlı Devleti daha önce Prusya (31 Ocak 1790) ve İsveç’le (11 Temmuz 1789) birer anlaşma imzalamıştı. Bu iki devlet Avusturya’yı endişelendiriyordu. Ordularını Osmanlılarla birleştirmeleri halinde Avusturya’nın durumu kötüleşecekti. Öte yandan Fransa’da patlayan büyük ihtilâl (1789) bütün Avrupa’yı derinden etkilemişti.
Karışıklıklar hâlâ sürüyordu. Kendisini garantiye almak isteyen Avusturya önce Prusya ile bir anlaşma imzaladı (27 Temmuz 1791). Ardından Avusturya hükümeti Padişaha barış isteğini bildirdi. Karşılığında, son savaşlarda aldığı Osmanlı topraklarından çekilecek, sadece Hotin’i elinde tutacaktı. Padişah teklifi kabul etti. Orduyu yeniden düzenlemek için zamana ihtiyacı vardı.
Bunun gerekli olduğunu son savaşlarla gelen yenilgilerle iyice anlamıştı. Avusturya ile Ziştovi (Szistow) Anlaşması yapıldı. Anlaşma Yerköy kalesinde imzalandı. 14 maddeden meydana geliyordu ve dokuz aylık süreyi kapsıyordu. Avusturya ile tam 3 yıl 5 ay 24gün süren birçok acılara mal olan savaş böylece dokuz ay içinde son buldu (4 Ağustos 1791).
Bunun arkasından da Rusya ile Yaş Anlaşması yapıldı (9 Ocak 1792). İki anlaşma da Osmanlıların çıkarlarına uygundu. Rusların Osmanlı Devletini bölme teşebbüsü bu anlaşma ile son bulmuştu. Ve 4 yıl 4 ay
27 gün süren Osmanlı-Rus savaşı bitmişti. Bu savaşlarda Osmanlı Devletinin insan kaybı 330 bin civarındaydı. Ekonomik durum da bozulmuş, fiyatlar alabildiğine yükselmişti. Ama devlet ayaktaydı.