Sultan 3. Selim Kişiliği Hakkında Bilgi
Sultan III. Selim şair, musikişinas, hattat ve milletini seven bir padişahtı. Yumuşak huyluydu. Kan dökmekten nefret ederdi. Onun gözünde padişahlık bir hizmet sahasıydı. O da bunu yapmaya çalıştı. Bu arada bazı hataları oldu, ama temelde iyi niyetliydi, milletini ve devletini kendisinden çok düşünür, devletin gelişmesini isterdi.
Cömertti, etrafındakilere armağanlar vermekten zevk duyardı. Özellikle şairleri, bestekârları ve hattatları korurdu. Zaten kendisi de iyi bir şair, Türk sanat musikisine “Suzidil-âra” makamını kazandırmış çok iyi bir bestekârdı. Sık sık Kulekapısı Mevlevîha-nesine gider, şair Şeyh Galib’i makamında ziyaret eder, çok kere Cuma selâmlığı da burada yapılırdı. Şeyh Ga-lib’e divanını yazdırıp kenarlarını tezhiplerle süsletmiştir.
Hattattı. Hat derslerini Abdülkadir Şükrü Efendiden almıştı. Hayatı boyunca çok güzel hatlar yazdı. Biri Fatih Camiinin duvarlarını süslemektedir. Şiirlerine “İlham!” imzasını atardı.
Saltanatı sırasında yeni binalar, okullar, kışlalar yaptırmıştır. Üsküdar sahilinde büyük ambarlar, bir cami ve bir de okul inşa ettirmiştir. Bugün hâlâ aynı maksatla kullanılan İstanbul Selimiye kışlası da onun eseridir. İnşaatını o başlatmış, ama bitiremeden tahttan uzaklaştırılmıştır. Bina sonradan Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid tarafından tamamlanmıştır. Fatih Camiini yeniden tamir ettirmiş, Gül kilisesini de camiye çevirmiştir.
Toplam olarak 18 yıl, 1 ay, 22 gün padişahlık yaptı. Tahttan indirildiğinde 46 yaşındaydı. 28 Temmuz 1808’de şehit edildi. Mezarı Lâleli Camii avlusundaki Sultan III. Mustafa türbesindedir.
Elleriyle yazdığı bir Kur’ân-ı Kerimi, Konya’daki Mevlâna türbesine armağan etti. İstanbul’da Eyüp Sultan türbesinin etrafına gümüş bir şebeke yaptırdı, bir de altın kandil armağan etti.
Hiç çocuğu olmamıştır.