DGS Tercihlerde Sıralama Mı Önemli Puan Mı ?

14
564

dgsDGS tercihlerini yaparken birçok öğrenci sıralama mı önemli yoksa puan mı ? şeklinde sorular sormakta, haliyle bende bu konuda birkaç bilgi sahibi olduğumu düşünerek sizlere bilgi vermek istedim.

DGS sınavına giren adaylar öncelikle geçmiş yıla göre sınava giren kişi sayısında artış varmı yokmu varsa yüzde kaç artış var şeklinde bir araştırma içine girebilirsiniz.

Sınava giren sayısı arttığında kontenjanlar da artırılıyor, bu yıl yani 2014 yılında kontenjanlar 5 bin artırılmıştı sevinmişti öğrenciler, ancak sınav açıklandığında sınava giren kişi sayısının 205 bin kişi olduğunu görüyoruz.

Geçen yıla göre bariz bir fark var, sadece eşit ağırlık bölümünde 2013 e göre bu yıl 20 bin kişi civarında artış göstermiş.

DGS tercihlerinde sıralama mı önemli puan mı ?

DGS tercihlerini yaparken 30 adet tercih hakkımız var, eğer elle tutulur gözle görülür, bir puanınız varsa yerleşememe durumunuz olmaz.

Tabi bunu başarabilmek için güzel bir tercih yapmak lazım. Öncelikle değerli arkadaşlar, en üste 5,6 tercihinizi uçuk yazın, nereyi istiyorsanız, istanbul mu ? ankara mı ? izmir mi ? kendi puanınızdan 20 puan kadar üstüne çıkarak yazabilirsiniz.

6,7 tercihlerden sonra gelelim kendi puanınıza 10 civarı tercihi de kendi puanınızla eşdeğer yerleri yazın.ardından geri kalan 13 tercihimizi de, eğer kesin yerleşmek istiyorsak, kendi puanımızdan aşağı doğru inerek, kademeli olarak her tercihde 2,3 puan daha düşük olan yerleri yazabiliriz.

Böylece 30. tercihimize geldiğimizde kendi puanımızdan 20 puan civarı düşük olan bir yeri yazmış olduk.

Bu şekilde yazdığımızda yerleşememe durumumuz olmaz gibi görünüyoruz.

Fakat tek bir üniversiteye odaklanan, kesin girmek isteyen kişiler için yani “istanbuldan başka yerde okumam” gibi söylenen arkadaşlar var, onlar için ise sıralama önemli, yani sıralamalar aşağı yukarı bir önceki yıla göre aynıdır, örnek olarak, geçen yıl A bölümü 4 binden başlayıp, 6 bininci öğrenci arasında almış.

Bu yıl eğer kontenjanlar arttı ise, eğer giren kişisi arttı ise, (giren kişi sayısının artmasından ziyade kontenjanların artması önemli) 6,500, taş çatlasın 7 bin e kadar çıkma durumu vardır.

Bu şekilde tercih yaparken bunları göz önünde bulundurursanız yerleşememe durumunuz olmaz diye düşünüyorum, aklınıza takılanları sorabilir, merak ettiklerinizi yazabilirsiniz.

Hepinize başarılar dilerim.

Önceki MakaleYGS- LYS Ek Yerleştirmeler Ne Zaman Yapılacak 2014 ?
Sonraki MakaleSekbanı Cedid Ocağının Kaldırılması Hakkında Bilgi

14 Yorum Yapıldı

  1. Merhaba hocam ben bu yıl dgs’ye girdim ve ek yerleştirmelerde dogu akdeniz üniversitesini kıbrıs tam ücretli tercih ettim ve sıralaması 61 bin kürüslerde geçen yıl li çünkü geçen yılın puanlarına göre tercih yapmıştık sıralamada 61 bin yazıyodu benimde sıralamam 55 bin kürüslerde şuanki sıralamam ile girme olasılıgım varmıdır bi yardımcı olabilirmisiniz acaba rica etsem

  2. Puanim 222 siralamm 91 binlerde adiymn universtesi isletme bolumu 224 le aliyo birinci ve ikinci ogreretim olmak uzere toplam 10 kontejani var arastirdm ama gecen sene siralamada kac araliginda almislar bulamadim ve sadece bi terch yaptim normali basa iö de sona yazdim gelme ihtimali varmi:((simdiden tekkurler admin

  3. Desen 208 puan almışım başarı sıralamam 170 felan çocuk gelişimi veya okul öncesi istiyorum fakat puanları benim puanının yüksek tercihlerde yazsam çıkma ihtimali olur mu.? Veya puanımın tuttuğu başka bi bölüme lisans tamamlamak için tercih yapıp yerleşebilirmiyim?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz