Edirne selimiye camii ile ilgili bilgiler, selimiye camii tarihi, selimiye camii hakkında kısa bilgi,
1596 – 1575 arasındaki 6 senede II. Sultan Selim (1566 – 1574) tarafından Mimar Sinana yaptırılan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarisinin en büyük şaheseridir. Burada Sinan, Türk ve umumiyetle dünya mimarisinde, bir tek büyük kubbe ile örtülü merkezî yapı şemasını, en yüksek tesire ulaştırmıştır. Camiin birbirine eşit olan 4 minaresinin yüksekliği 70,89 metredir.
Yeryüzünde bu 4 minareden yüksek bir tek minare vardır ki% o da, Hindistan Türk Mem-lûkleri tarafından XIII. yüzyıl başlarında Delhi’de yaptırılan Kutb-Minâr’dır (72,50 metre ile Selimiye minarelerini 1,61 metre geçiyor).
Fakat bu, Selimiye minareleri ile kıyas kabul etmiyecek genişlikte, âdeta bir kule şeklindedir; üstelik, 14 metrelik bir kaide kısmı vardır. Selimiyenin minaresinde 3 er şerefe bulunur.
Camiin kubbesi 31,28 metre çapındadır. Böylece Alman mimarî tarihi bilgini Gurlitt’in dediği gibi: «Bütün iç mekânı toplu bir tesir altında birleştirmek ve muazzam boşluğa şaşılacak bir vuzuh ile bir İslâm mabedinin ana hatlarını vermek imkânı kazanılmıştır».
Etrafında birçok içtimai ve ilmî müesseseler bulunan Selimiye hakkında bizzat dâhi mimarı Sinan «Tezkiretu’l-Bünyan» da şöyle diyor:
«Halk-ı cihan, «dâire-i imkândan hâriç» dediklerinin bir sebebi, «Ayasofya kubbesi gibi kubbe devlet-i Islâmiye’de binâ olunmamıştır» diye tâife-i Nasârâ’nm mi’mâr geçinenleri ((Müslümanlara galebemiz vardır» derlermiş. «0 kadar kubbe durdurmak gaa-yet müşkildir» dedikleri, bu hakıyrin kalbinde bir azîm ukde olup kalmış idi.
Mezbûr câ-mî (Selimiye) binasında himmet edip, bi-av-ni’illah sâye-i Sultân Selîm Hân’da izhâr-ı kudret eyleyip, bu kubbenin Ayasofya kubbesinden 6 zira’ kaddin ve 4 zira’ derinliğin ziyâde eyledim».