Antalya ilinde en önemli akarsular kuzey- güney doğrultusunda akarak Akdcnize dökülen ırmak 3 lardır. Bunların en önemlileri Aksu ve Köprüsu’dur. Aksu’nun kaynaklarım İsparta şehri civarından gelen Fabrika Deresi ile Kovada Gölünden çıkan bir dere teşkil eder. Bu akarsu, tarihî Perge harabelerinin doğusundan geçerek Antalya körfezine dökülür. Köprüsü daha uzun’bir akarsudur; Anamas Dağlarından doğar. Bu da Belkıs (Aspen-dos) harabelerinin doğusundan geçerek Antalya Körfezine dökülür.
Daha doğudaki Manavgat Çayı kuzeybatı -güneydoğu doğrultusunda akar. Manavgat kasabasının kuzeyinde meşhur Manavgat Şelâlesini meydana getirdikten sonra, Antalya körfezine dökülür. İlin daha doğusundaki çayların boyları daha küçüktür. Bunların en önemlileri Alara Çayı ile Gazipaşa Çayıdır.
Antalya ilinin bol sulu, fakat kısa boylu akarsularından biri de Antalya şehrinin kuzeyinden çıkan ve şehrin içinden geçtikten sonra, şehir civarında muhtelif yerlerde şelâleler halinde denize dökülen Düden Suyudur. Antalya Körfezinin batısında kalan kısımda en önemli akarsu Alakır Çayıdır. Kuzey • güney doğrultum bu çay Tahtalı Dağları ile Bey Dağlarım birbirinden ayırır ve ağız kısmında Finike Ovasını meydana getirir.
Antalya ilinin belli başlı gölleri Elmalı Ovasmın tabanında yer alan Karagöl ve Avlan Gölü ile Kaş’ın batısındaki Ova Gölüdür. Kuzeybatıda bulunan Söğüt Gölünün ise, yarısı Antalya ilinde, yarısı Burdur ilinde bulunur.
Bunlardan Karagöl’ün fazla suları Elmalı Düdeninde kaybedilir. Avlan Gölünün bazı kesimleri son yıllarda göl sularının çekilmesiyle ziraat yapılabilecek bir duruma geçmiştir. Bu göllerin hepsi de kalkerli arazi içindeki çukurlarda yer almıştır. Sığ göllerdir.
Su seviyesi mevsimden mevsime değişir. Yaz aylarında sahaları daralan göllerin yağışlı mevsimlerde sahası genişler.