Kocaeli çevresi ilkçağda Frikya krallığına dahildi . M.Ö VIII yüzyılda Megaralı Yunanlılar, İzmit Körfezi’nin ucuna yerleşmişlerdir.;? Yunanlıların reisleri As-takos un adını verdikleri yerleşme yeri, İzmit’in 6 km. güneydoğusunda, yani izmit Körfezi’nin tam ucundadır.
Şehir, M.Ö III. yüzyılda Balkanlardan gelen Trakya Kiralı Lysimachos tarafından tahrip edilmiştir. Traklar’ın daha önce de bu çevreye geldikleri söylenebilir.
MO. IV. yüzyılda İran (Pers) hâkimiyet ve nüfuzundan kurtulup Makedonya (İskender) imparatorluğuna karılan bölge, az sonra Bitinya Kıratlığına geçmiştir.
Bitinya Kiralı I. Nikomed, M. O. 262 de şimdiki İzmit şehrini kurmuş, şehre kendi adını vermiş ve başkent yapmıştır. Anibal, M. 0. 148 de buraya gelip Bitinya kralına sığınmış ve Gebze’de gömülmüştür.
Zaman zaman kırallık, Bergama Devletinin hücumlarına maruz kalmıştır. M. ö. II. yüzyılın son yarısında Roma’ya tabi olan Bi-tina Kıratlığı, M. O. 74 te tamamen Ro* maya geçmiştir.
M. S. 258 de Gotlar ve 284 te İranlılar, bölgeyi ve İzmit şehrini yakıp yıkmışlardır. İmparator Diocletianus, izmit’i imparatorluk başkenti yapmayı bile düşünmüştür. Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğunun başkentini İstanbul’a naklettikten sonra izmit civarında ölmüştür.
395 yılında Roma imparatorluğu ikiye ayrılınca, bütün Anadolu gibi bu çevre de Doğu (Bizans) imparatorluğunun payına düşmüştür.
Diocletianus’tan sonra VI. yüzyılda İzmit’in büyük imarcısı İmparator Justinia-nus olmuştur. Devamlı zelzelelerle çok zarar gören şehri, bu hükümdar bir dereceye kadar kalkındırmıştır. VII. yüzyılda Müslüman Araplar, Anadolu akınları sırasında, istanbul yolu üzerinde bulunan bu çevreye de sokulmuşlardır.