Ağıt nedir, ağıt ne demek, ağıt nasıl yapılır, ağıt nasıl söylenir, ağıt hakkında kısaca bilgi,
Ağıt
Bir ölünün ardından, belli melodilerle, iyiliklerini, niteliklerini, ölümünden duyulan acıları Avrupa^da çok eskiden ölülerin ardından ağlayıcılar tarafından mersiyeler okunurdu. Ağıtlar çalgısız ve hazırlıksız söylenir.
Ağıt, her bölgede ayrı özellikler gösterir. Örneğin, Çukurova-Toroslar bölgesinde, hasta can çekişirken hoca Kur’an okur. Hasta ölünce Kur’ana son verilir. Ölünün yakınları, tanıdıkları, etrafında bir halka yaparlar. Kadınlardan birinin önüne, ölünün çamaşır bohçası atılır.Kadın bohçadan bir eşya çıkarır ve ağlayarak ağıtını yakar. İki ya da dört mısralı sözlerden sonra kadınlar hep birden ağlamaklı sesler çıkarır. Ağıt söyleyen kadın bitirince, bohçayı başka birinin önüne koyar. O da aynı şekilde devam eder.
Ağıtı genellikle kadınlar söylemekle birlikte kimi bölgelerde erkeklerin de ağıt söylediği görülür.Ağıt her zaman ölünün başucunda yapılan bir töreni gerektirmez. Örneğin, gurbette, askerde ya da hapishanede ölenler için düzenlenmiş türkülere de ağıt denilir.
Ağıtın özellikle halk şiirinde kendine özgü bir biçim içinde gelişmiş değerli örnekleri vardır. Divan şiirinde daha çok şairlerin ölen padişahların ardından yazdıkları mersiye’ler biçiminde gözükür. En ünlü örnek Baki’nin Kanuni mersiyesidir.