Ağrı Dağı Hakkında Bilgi

0
321
ağrı dağı hakkında bilgi
ağrı dağı hakkında bilgi

Eski adı Ararat dağıdır. Doğu Anadolu yaylarının Türk-İran sınırındadır. Kaplandağı alanın yüzölçümü 1.188 km2 dir. En belirgin özelliği büyüklü küçüklü tepeler meydana getirmeden yükselmesidir.Batıda Ab ve Bingöl dağlarıyla birleşir. Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Iğdır ovasının güney ucunda yer alır. Volkaniktir. Serdarbulak geçidi ile Küçük Ağrı’dan ayrılır. Büyük Ağrı dağının yüksekliği 5165 m Küçük ağrınınki ise 3925m dir.

Büyük Ağrı üzerindeki sürekli kar sınırı 4000 mç. de başlar ve dağın 1000m lik yukarı bölümü sürekli karla ve takke biçimi bir buzulla kaplıdır. Tepedeki düzlük 150-200 adım genişliğindedir. Dört bir yanı dik ve volkaniktir. Kuzey doğusunda derin ve dik bir yar vardır. Aşağıya dğru inen bu raya Yakup vadisi denir. Bu vadide eskiden yakup manastırı vardır. 20 haziran 1840 depreminde kuzey yamaçtan yuvarlanan taşlar ve akan çamur manastırı ve köyü bütün nüfusuyla yok etmiştir. Depremden sonra Yakup kaynağı da kurumuş başka bir yeden akmaya başlamıştır.

En önemli kaynaklar Yakup ve Serdarbulak kaynaklarıdır. Doruğuna ilk olarak 29 Ekim 1829’da profesör Fredic Parrot başkanlığında bir heyet çıkmıştır.

Bundan sonra 1834 ve 1843 yıllarında iki kez Antonomav, 1845 ‘te Wagner ve Abich, 1856’da Stuart ve Monteith, 1850’de Albay Chodsko Ağrıya tırmandı. Daha sonrada birçok heyet Ağrıya çıktı. 1937’de Binbaşı Cevdet sunay komutasında 15 subay ve 50 erden meydana gelen bir kalife Atatürk’ün büstünü doruğa ulaştırdı.

Büyük ağrı ve Küçük Ağrı’da orman ve ağaç hemen hemen yok gibidir. Çok seyrek olarak orman izlerine rastlanır. Bu arada ardıç, bazı çalılar ve kuş ağaçları göze çarpar.Ağrı’da yaban hayvanlarından ayı ve domuz vardır.

Önceki MakaleAğrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Efsanesi
Sonraki MakaleAgrippina Maggiore, Agrippina Minore Kimdir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz