Ahamenidler Hakkında Bilgi
İran’da, İslamlık öncesinde egemen olan bir hükümdar ailesi soyu. Adını Hakhamani’den almıştır. Önceleri Med kırallarına bağlı olan ve ellerinde sadece Anshan’ı (Güney-batı İran’da Elam ya da Susiana) Tutan Ahamenidler Büyük (Kiros) zamanında Medleri yenmeği (M.Ö, 550) ve bütün İran’a egemen olmayı başardılar. Ciro’nun oğlu Cambise’nin ölümünden sonra taht ailenin başka bir koluna geçti. Ahamenid hanedanı Büyük İskender’in yendiği Darius III. (ölümü M.Ö. 330) ile sona ermiştir.
İranlı Ahamenidler, Babil, Hitit ve Asurlulardan sonra eski çağlarda Asya’nın son büyük gücüydüler. Sami ırkından değil, Medler gibi Hint- Avrupa ırkından İranlılardı.
Kaynakları muhtemelen Kuzey Asya bozkırları olan Ahamenidler önceleri dar bir bölgede ve iki ayrı hükümdarın yönetimi altında yaşıyorlardı. Sonradan bunlardan birinin oğlu olan Kambis 1. bütün Ahamenidleri kendi yönetimi altında aldı. Fakat İran gücünün gerçek yaratıcısı, efsanevi bir talihli ve cömert rehber sembolü olan Kiros II. fetih düşlerinin peşinde Mısır kapılarında ölmüştür. Kısa süre içinde, Medlerle anlaşarak, Asurluların yerine geçmiş olan Yeni Babillileri yenmiş, daha sonra medleri, Lidyalıları ve başka ulusları da egemenliği altına almıştır. Böylece Asur Babil imparatorluğunun yıkıntıları üzerinde Pers imparatorluğu doğuyordu. Başkenti Kiras’un kurduğu Pasargade şehri olan bu yeni imparatorluk en geniş sınırlarına Darius zamanında ulaşmıştır.