Tacettin İbrahim (Ahmedi) Kimdir Hayatı
(?- 1413) XIV. Yüzyıl Osmanlı şairlerinin en ünlülerindendir. Yazdıkları yalnızca Anadolu sınırları içinde kalmamış, dış ülkelere kadar yayılmıştır. Ahmedi’nin asıl adı Tacettin İbrahim’dir. Doğum yeri, yılı ve hayat serüveni üzerine kesin bir bilgi edinilememiştir. Çeşitli tezrelerdeki bilgiler çoğunlukla hem yetersiz, hem de yanlıştır.
Bilinen, hayatını Anadolu’da geçirdiğidir, Germiyan beyi Süleyman Şah’ın yanındayken, Germiyan beyliği Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra Ahmedi, sırayla Beyazıt 1., Emir Süleyman ve Mehmet 1.’in çevresinde yer almıştır. Amasya’da öldüğü sanılmaktadır.
Ahmedi klasik Türk şiirinin kurucularındandır. Tanınan eserlerinin en önemlisi divanıdır. Bu divandaki beyitlerin toplamı sekiz bini aşar. Fakat Ahmedi’nin en ünlü eseri, İskendername adını taşıyan 8250 beyitlik mesnevisidir. İskendername 1390 yılında Emir Süleyman adına yazılmıştır. Eser özellikle Büyük İskender’in hayatını konu almıştır.
Ahmedi’nin başlıca eserleri arasında sayılan beş bin beyitlik Cemşit-i Hurşit’te Çin Fagfuru’nun oğlu Cemşit ile Rum Kayserinin kızı Hurşit’in Aşk hikayesi anlatılmaktadır.
Tervib-ül Ervab ise, dört bin beyitliktir ve cinsel birleşme, zevk ve sefahatla ilgili konuları hekimlik bilgileriyle birleştirerek işlemektedir. Süleyman çelebi adıyla yazılmıştır. Ayrıca bir de divanı vardır.