Bölgenizde yetiştirilen bir ürün için gerekli olan coğrafi şartları belirtiniz

1
188

Bölgenizde yetiştirilen bir ürün için gerekli olan coğrafi şartları belirtiniz, Arkadaşlar hepinize merhabalar bu yazıda sizlere 7 bölgemizden bir ürün seçerek bu ürünlerin yetişmesi için hangi coğrafi şartlar gerektiği konusunda bilgi vermeye çalışacağız, aslında sorumuzun cevabı bukadar uzun değil biz sizin hangi bölgeden olduğunuzu bilmediğimiz için 7 bölgeden 1 ürünü tanıtacağız sizler hangi bölgede yaşıyorsanız, bu ürün hakkında bilgi, fikir sahibi olabilir ve defterinize burada yazan bilgilerden esinlenerek daha güzel şeyler yazacağınızdan eminiz. Şimdi başlayalım.. Arkadaşlar hangi bölgede yaşıyorsanız ona göre ürünün altında yazan bölgeyi seçin, tanıtılan ürünün altında bölgeler yazıyor, siz hangisinde yaşıyorsanız o bölgeyi ve o ürünü tercih edin.

zeytin yetisme kosullari
zeytin yetisme kosullari

Zeytin için gerekli olan coğrafi şartlar

(Ege bölgesinde yaşayanlar için)

Zeytin Ege bölgesinde yetişen en güzel kahvaltılık yiyeceklerdendir. Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye’de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin, suyu sever, ama susuzluğa da dirençlidir. Aynı ölçüde verimli olamasa bile, zeytin ağacı, kendisini, bölgenin iklim yapısına uydurmayı başarır.

Zeytin ağacının en büyük düşmanı, dondur ve -12°C’de kurur. Zeytin ağacına, fakir toprakların zengin ağacı denir. Sulanınca, verimi artar. Su yetersiz olunca da, ufak-buruşuk tane verir. Zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur. Sofralık zeytin çeşitleri için düzlük yerler, daha uygundur.

buğdayın yetişme koşulları
buğdayın yetişme koşulları

Buğday için gerekli olan coğrafi şartlar

(İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanlar için)

Buğday genellikle düz arazilerin bolca bulunduğu iç anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir, Türkiye’nin tahıl ambarıdır iç anadolu bölgesi. Buğday genellikle karasal iklimi tercih eder, İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.

Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana’dır.

antalya muz
antalya muz

Muz için gerekli coğrafi şartlar

(Akdeniz bölgesinde yaşayanlar için)

Tropikal bir bitkidir, ülkemizde Akdeniz bölgesinin bir kısmında üretimi yapılmaktadır, diğer bölgelerimizde üretimi mümkün olmamakla birlikte üretimi yapılsa bile ürün alımı verimli olmamaktadır.

Muz, nemli, tropik iklimlerin bitkisidir. 30° Kuzey ve 30° Güney enlemleri arasında kalan bölgenin uygun alanlarında, tarımı rahatlıkla yapıldığı halde, bunun dışında kalan yerlerde istediği sıcaklığı bulamaz. Denize yakınlık-uzaklık ve denizden yüksekliğe göre bu enlemler dışında kalan bazı yerlerde de yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde muz yetişen yerlerimiz 36-37 enlem derecelerinde Toros dağları tarafından korunmuş, dağların eteklerindeki mikroklima yerlerdir. Buna rağmen muz bahçeleri zaman zaman soğuktan zarar görmektedir. Muz yetiştiriciliği bakımından önemli iklim faktörleri sıcaklık, yağış, rüzgar ve doludur.

 

çay yetişme koşulları
çay yetişme koşulları

Çay için gerekli coğrafi şartlar

(Karadeniz bölgesinde yaşayanlar için)

Çay, nem ve yağış isteği fazla olan bir bitkidir. Yıllık yağış miktarı 1000 mm’nin üstünde ve her mevsim yağışlı olan yerlerde doğal olarak yetiştirilir. Ülkemizde yalnızca Doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir.
Çay bitkisinin yalnızca yapraklarından yararlanılmakta*dır. Yaş çay yaprakları çay tarımı yapılan yerlerde kurul*muş fabrikalarda işlenir.

 

ayçiçeği için coğrafi şartlar
ayçiçeği için coğrafi şartlar

Ayçiçeği için gerekli coğrafi şartlar

(Marmara bölgesinde yaşayanlar için)

İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister. Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır. Üretimde 1. Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü). 2. Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3. İç Anadolu Bölgesi’dir.

Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 2600-2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr PH (6,5 – 7,5)’a sahip ve su tutması yüksek toprakları daha fazla sever. Taban suyu yüksek, asitli topraklardan hoşlanmaz. Tuzluluğa dayanması ortadır.

Ayçiçeğinin çimlenmesi için en az toprak sıcaklığı 8-10 °C olmalıdır. Bu nedenle genelde Nisan ayı başı-Mayıs ortası arasında ekimi yapılır. Erken ekim, verimi önemli ölçüde arttırır. Ayçiçeği soğuğa dayanıklı olup, genelde ilk donlardan 4-6 yapraklı devreye kadar zarar görmez. Ancak ısının -4 °C nin altına düşmesiyle oluşan dondan oldukça fazla etkilenir.

Önceki MakaleBölgelere göre yetişen tarım ürünleri
Sonraki MakaleFabrika yönetimine getireceğiniz kişide istediğiniz özellikler

1 Yorum

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz