Ekvator’dan kutuplara, deniz seviyesinden yükseklere doğru gidildikçe bitki örtüsü neden değişiklik gösterir?
Ekvator’dan kutuplara doğru gitmek demek sıcak ve güneş ışınlarının dik olarak geldiği ekvatoral iklimden orta kuşağa güneş ışınlarının daha yatay açıyla geldiği bir iklime geçmek, anlamına gelir.
Ekvator bölgesinde güneş ışınlarının sürekli dik açıyla gelmesinden dolayı aşırı sıcak hakimdir, ülkemizin orta kuşakta yer almasından dolayı farklı iklimler ve bitki örtüleri görülmektedir.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının azalması nedeniyle sıcaklık düşer. Deniz seviyesinden yükseklere doğru gidildikçe de sıcaklık düşer. Değişik bitkiler sıcaklığın düşmesiyle o sıcaklığa uyum sağlar. Böylece Ekvatordan kutuplara doğru bitki örtüsü değişik kuşaklar oluşturur. Tek neden sıcaklığın değişmesi değildir. Aynı zamanda farklı iklim türleri farklı yağış rejimine ve yağış miktarına sahiptir. Kısacası başta sıcaklık ve yağış (yağış miktarı, yağış rejimi, yağış türü) nemlilik, basınç türü, soğuk ve sıcak su akıntılarının etkisi vb. birçok etken bitki örtüsünün değişmesine katkısı olur.