Mandater sistem, yönetim nedir?

0
2878

Mandater sistem, yönetim nedir?, Orta Doğu’da 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan manda rejimleri

Manda sistemi başkalarının boyunduruğu altında hayatını devam ettirme, küçük devletlerin büyüyüp kendi kendilerini idame ettirene kadar büyük devletler tarafından yönetilmesidir. Mandater sistem yada yönetim de bunun aynısıdır.

Manda devletler iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde ise yetkisiz idiler. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya ve Osmanlı devletinden ayrılan sömürge ve bağımlı ülkelerin kendine yetecek kadar gelişmemiş olduğunu ileri süren İtilaf Devletleri buralarda manda rejimi uyguladılar. Daimi Manda Yönetimleri Komisyonunun yönlendirmesiyle Milletler Cemiyetinin gözetiminde olan mandeter sıfatına sahip statüde olan devletler yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde bağımsızlık koşullarını hazırlamak üzere vesayet görevini yerine getireceklerdi. Komisyon ise çoğunluğu mandater olmayan devletlerin vatandaşlarından seçilmiş olan 10 kişiden oluşuyordu ve mandeter devletler üzerinde gerçek anlamda bir yaptırım gücüne sahip değildi. Mandater devlet hükümeti onayladığı taktirde manda rejimi altında yaşayan vatandaşlar Milletler Cemiyetine dilekçe ile başvurma hakkına sahiptiler. Milletler cemiyetinin paktına göre mandalar A, B ve C olarak üç kategoride kurulmuştu.

Orta Doğu’da 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan manda rejimleri

Suriye’de Fransız Mandası (1918 -1936)
Lübnan’da Fransız Mandası (1917 – 1936)
Filistin’de İngiliz Mandası (1917 -1948)
Mısır’da İngiliz Mandası (1882 -1946)
Irak’ta İngiliz Mandası (1926 -1930)
İran’da İngiliz Mandası
Afganistan’da İngiliz ve Rus Mandası

Önceki MakaleMustafa Kemal Milli Mücadelenin liderliğini üstlenmesine askerlik hayatındaki hangi başarıları rol oynamış olabilir?
Sonraki MakaleEşeysiz üremenin özellikleri

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz