Schuman Deklarasyonu

0
392

SCHUMAN DEKLARASYONU

9 Mayıs 1950.

Fransa teşkilatlanma Bakanı Jean Monnet’in ortaya koyduğu ve dışişleri bakanı Robert Schuman’ın sunduğu “Schuman Deklarasyonu”

Fransız Dışişleri bakanı Robert Schuman, 9 Mayıs 1950’de, Avrupa’nın iki büyük ve önemli ülkesi Fransa ve Almanya’nın bir daha savaşmalarını engellemek amacıyla,

Savaş sanayinin ana maddeleri olan Kömür ve çeliğin üretim ve kullanımının “ulus üstü” bir organ tarafından yönetilmesi teklifiyle Avrupa’nın bütün “ demokratik” ülkelerine çağrıda bulundu.

Sözkonusu Plana göre;

6 ülke > Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda , Lüksemburg

Kömür ve çelik sanayilerini ortak bir idare altında yönetmeye karar verdiler.

Böylece savaşın hammaddeleri olan kömür ve çelik, ortak bir yönetim altına konuyordu.

Ayrıca; ilk defa devletler kendi iradeleri ile egemenliklerinin bir kısmını ulusüstü bir kuruma devrediyordu.

Fransa ve Almanya bu planı farklı açılardan desteklemiştir.Öncelikle her iki devlet arasında savaşın engellenmesi en önemli amaçtır. O dönem B, Almanya’nın başında bulunan Konrad Adenauer planı desteklemiştir.

Fransa açısından, fransiz sanayisi için Almanya’nın Ruhr bölgesinden kömür ve diğer hammadde sağlanabilecektir. Batı Almanya açısından; Almanya’nın savaş sonrası saygınlığını yeniden kazanabilmesi açısından Plan önemlidir.

Plana katılan diğer devletler açısından da önemli getiriler vardı. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg Benelüks ülkeleri Alman ve Fransız ekonomileriyle karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde olduklarından Plana kaçınılmaz olarak destek verdiler.

İtalya açısından; Oluşturulacak bu yapılanma soğuk savaş ortamında komünist tehdidine karşı bir güvence olmuştur.

Schuman bildirisi kısa vadede  Fransız- Almanya çekişmesini bitirerek savaşın izlerini yok etmek, bir daha Avrupa’yı bu denli yıkıma uğratan bir savaş yaşanmasını engellemekti.

Ancak schuman bildirisi uzun vadede, Batı Avrupa ülkeleri arasında geniş bir işbirliğini öngörmekte idi ve nitekim Avrupa’nın birleşmesi için uzun yıllardır seslendiren görüşlerin somutlaştırılmasına katkıda bulundu.

Önceki MakaleAvrupa Birliği Bütünleşmesinin Başlangıcı
Sonraki MakaleOsmanlı Devleti Yönetim Yapısı 

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz