II. (2.) ABDÜLHAMİT DÖNEMİ KISACA
1876’da padişah ilan edildi. Tahta geldiğinde pek çok karışıklıklar mevcuttu, ekonomi çökmüş durumdaydı. Tahta çıktığında 1876 yılında ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-i Esasi’yi ilan etti. 1877 yılında Osmanlı Rus savaşı ile Osmanlı büyük bir yara aldı, ardından 2. Abdülhamit 1 yıl önce açılan meclisi “burdan bir birlik çıkmaz” diyerek 1878 de kapattı ve yönetimi tek başına ele aldı.
Doğuya karşı islami batıya karşı ise dengeli bir politika izledi. Devletin meşrutiyetle değil Müslüman unsurlara dayanan bir yönetimle kötü gidişattan kurtulabileceğini düşünüyordu. Çırağan baskını adı verilen bu ilk darbe girişimi sonuçsuz kalınca , Abdülhamit Hafiye adı verilen gizli bir teşkilat kurdu ve idareyi daha sıkı ele aldı. Bu süreçte Abdülhamit ülke içinde hürriyeti yok etmek gibi pek çok sebeple suçlandı ve anlaşılamadı.
Abdülhamit bu dönemde okullar, yollar, köprüler yaptırdı. Eğitime büyük önem verdi, Osmanlı döneminde en fazla okul onun döneminde açıldı. Marmara üniversitesi, Mimar sinan güzel sanatlar okuluna kadar pek çok okul Abdülhamit döneminde açıldı. Türk modernleşmesinde önemli bir isim oldu. Pek çok hastane, çeşmeler ve kamu binaları yaptı. Demiryolu projelerini gerçekleştirdi. Telgraf ve telefon hatları çekildi. Ziraat bankası kuruldu. Çini kağıt ve bez fabrikaları açıldı. Tıp, iletişim alanında meydana çıkan yenilikleri Avrupa ile aynı anda Osmanlı’da uyguladı.
İngiltere ve Fransa Abdülhamit’in kan dökücü bir padişah olduğu propagandası başlatıldı, bunun sebebi de ermeni isyanlarını bastırmış olmasından dolayıdır. Oysa Abdülhamit 33 yıllık saltanatı boyunca sadece 5 kişinin idam cezasını onaylamıştır. Abdülhamitle ilgili olarak Almanya’nın kurucusu Otto Van Bismack dünya liderlerinde akıl varsa bunun %90 ı Abdülhamit’de %5i bende geri kalan %5lik kısmı da diğer liderlerdedir diyordu.