Çekme belgeli araç nedir, Çekme belgeli araç alınır mı, Araçlarda Çekme Belgesi Nedir? , çekme belgeli araç alınır mı, çekme belgesi ne oluyor.
Satılık araçlara baktığımızda bazılarında çekme belgeli yazıyor, bu yazıda çekme belgesinin ne olduğunu merak eden arkadaşlar için çekme belgesi olan araçları daha iyi tanımaları için bilgi vermek istedik.
ARAÇLARDA ÇEKME BELGESİ
Aracımızı belli bir süre trafikte kullanmayacaksak, hurda işleminde olduğu gibi plakaları ve ruhsatları ile birlikte trafik tescil şube müdürlüğüne müracaat ettiğimizde, buradan bize çekme belgesi ruhsatı veriyorlar. Bu ruhsat ile birlikte aday tekrardan trafiğe çıkmaya aday anlamına gelir.
Bu süre zarfında araca motorlu taşıtlar vergisi eklenmez, araç ne zaman trafiğe çıkmak isterse yine trafik tescil şube müdürlüğüne başvurarak bu tarihten sonra motorlu taşıtlar vergisini ödemeye başlar.
HANGİ DURUMLARDA ÇEKME BELGESİ VERİLİR?
-Aracın ömrünü tamamlama , kaza, yanma, tahrip edilme ve buna benzer durumlardan dolayı kullanılamaz hale gelmesinden dolayı,
-İsteğe bağlı olarak,
-Çalınma
gibi durumlarda araç sahibinin üstünden düşmekte ve motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta gibi işlemler yapılmamaktadır. Ancak istisna olarak 2. ve 3. maddelerdeki gibi aracın tekrar trafiğe çıkması söz konusu ise, o zaman geçmiş vergilerinin ödenmesi gerekir.
ÇEKME BELGELİ HASARLI ARAÇ SATIN ALMA SÜRECİ
1- Noterden aracın satışı alınır, plaka değişikliği olacaksa noterde belirtilir,
2- Aracın hasarı tamir edildikten sonra sigorta yapılarak Ek-1 formu doldurulup muayene istasyonuna gidilir,
3- Muayeneden geçtikten sonra eldeki evraklarla beraber trafik tescil şube veya bürosuna gidip tescil yaptırıp plaka ve ruhsat çıkartılır,
4- Ruhsat çıkarttıktan sonra bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip ruhsatı ibraz ederek kayıtlara işlettirilir.
güzel bir yazı olmuş sahibinden com da görüyordum çekme belgeli araba nedir diye güzel bilgi teşekkür ederim.