4 (dört) halife dönemi nedir kısaca, dört halife isimleri, dört halife dönemi hakkında bilgi.
Dört Halife Dönemi
Hz. Muhammed’in vefatının ardından yerine İslam devletinin başına kimin geçirileceği, kimin İslam devletine halife olacağı konusunda arayışlar başlamıştır. İslam devletinde önde gelenleri tarafından halifeyi belirlemek adına, seçim yapılmıştı ve bu seçim sonucuna göre Hz. Ebubekir dört halife döneminin ilk halifesi olarak seçilmiştir.
Hz. Ebubekir ve ondan sonra gelecek diğer halifeler seçimle belirlendiği için bu döneme, İslam Cumhuriyeti benzetmesi yapılmaktaydı.
1-Hz. Ebubekir Dönemi Önemli Olayları
Yalancı Peygamberler ile mücadele edildi.
Arabistan’da siyasi birlik sağlandı.
Arap yarımadası dışında fetihler yapıldı. Hz. Muhammed döneminde sadece Arap yarımadasında fetihler yapılmıştı, ancak Hz. Ebubekir döneminde Arap yarımadası dışına da fetihler yapılmaya başlandı.
Kuran-ı Kerim kitap haline getirildi.
2-Hz. Ömer Dönemi Önemli Olayları
Adaleti ile ün salmış bir kişiliğe sahiptir. Bu dönemde önemli gelişmeler yaşanmıştır.
Sasani devleti ile mücadele edilmiştir ve sasani devletinden Irak ile İran alınacaktır.
Hz. Ömer döneminde topraklar genişlemeye başlamıştır.
Bizans ile mücadele edilecektir. Bizans’ın elinde bulunan suriye ile msır ele geçirilecektir.
Hz. Ömer döneminde İslam Devleti imparatorluk görünümü haline gelmeye başladı. Çünkü artık devletin toprakları genişledi ve pek çok ulusu içinde barındırmaya başladı.
Devlet teşkilatı yönünde de adımlar atıldı, divan yani meclis kuruldu, hicri takvim oluşturuldu. Yani Devlet olmanın gerekleri tam olarak Hz. Ömer döneminde gerçekleşmeye başladı.
3-Hz. Osman Dönemi Önemli Olayları
Hz. Ömer’in ölümünün ardından yerine halife olarak Hzç Osman getirildi. Bu dönemde ilk İslam donanması oluşturuldu. Bu donanma kullanılarak Bizans’ın elinde bulunan Kıbrıs adası ele geçirildi. Yani bu dönemde karalarda yapılan fetihler denizlere de kaydırıldı. Kuran-ı Kerim çoğaltıldı ve diğer şehirlere gönderildi.
Hz. Osman döneminde Türkler ile ilk defa mücadeleler başladı. Hz. ömer döneminde Türkler ile Arap müslümanlar komşu olmuştu ancak mücadele etmemişti, Hz. Osman döneminde ise Türklerle ilk kez mücadeleler başlamıştır.
Hz. Osman’ın ölümünden sonra yerine Hz. Ali geçecektir.
4-Hz. Ali Dönemi Önemli Olayları
Bu dönemde fetihler durmuş ve iç karışıklıklar çıkmıştır. Tüm bu karışıklıklar nedeniyle fetihler o dönemde duracaktır.
Bu dönemde topraklar genişlemedi, çünkü iç karışıklar ve ayrılıklar bu dönemde vardı. Müslümanlar kendi aralarında da sıffin savaşını yapmışlardı.
Hz. Ali’nin ölümüyle birlikte, Müslümanlar Hz. Ali taraftarları Muaviye taraftarları ve Hariciler olmak üzere 3 gruba ayrıldı yani Müslümanlar arasında ayrılıklar yaşanmış oldu.
Böylece dört halife dönemi son bulmuş oldu.
hepınız malsınız