Türklerin kullandığı savaş taktikleri nelerdir açıklamaları.
Türkler tarih boyunca askeri alanda dışarıyı en fazla etkilemiş, dışarıdan da en az etkilenmiştir. Günümüzde de bunun kalıntıları bana göre dünya üzerinde ordumuzun ilklerde yer almamızın sebebi bundandır.
Her toplumun her milletin kendine has birtakım savaş taktikleri vardır, Türkler de tarih öncesi gerekse tarih çağlarında kendilerine ait savaş taktikleri ile düşmanları yenmişler ve büyük coğrafyalara hakim olmuşlardır. Bu yazıda bunlardan bazılarını açıklayacağız.
HİLAL TAKTİĞİ
İslamiyetten önce Kurt Kapanı, islamiyetten sonra ise hilal taktiği olarak da bilinen bu savaş taktiği ile, önce bir grup asker düşmanın üstüne salınır, pes edecekmiş gibi geri çekilirken diğer pusu birlikleri ile düşman askerlerin etrafı sarılırdı.
SON SAVUNMA TAKTİĞİ
Bu taktik Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş savaşında uyguladığı taktik olarak Dünya savaş literatürüne girmiştir. Bu taktiğin temel noktası yanındaki birlik çekilse bile pes etmeden onların mevzisini koruyup sonuna kadar savaşmak.
SAD PLANI
Özellikle Yunan ordusuna karşı Türk ordusunun başarı elde ettiği bir başka savaş taktiğidir. Burada amaç düşman ordusunu şaşırtmaktır.
GECE BASKINLARI
Türkler tarih boyunca göçebe bir yaşam sürdüklerinden atı çok iyi şekilde kullanmakta ve at üstünde rahat bir şekilde savaşabilmektedirler. Bu durum gece de gündüz gibi rahat şekilde hareket etmelerini sağlamıştır, böylece düşmana gece saldırı yaparak düşmanı yenilgiye uğratmışlardır.