Sanal Gerçeklik Nedir

0
362
Sanal Gerçeklikte Son Nokta

Benzer çalışmalar on yıl öncesine kadar dayanıyor olsa da Sanal gerçeklik bugün oldukça genç bir teknolojidir. Bugün sayısız sanal gerçeklik (virtual reality) cazibe deneyimini yaşayabilir, harika sanal gerçeklik oyunlarını oynayabilir ve hatta kısa animasyonlu VR filmlerini izleyebiliriz. Zamanla, bu teknolojinin kapsamı gelişecek ve derinleştirilecektir. Örneğin, bir filmin veya karikatürün olaylarında doğrudan rol almak fikri sizin de kulağınıza eminim oldukça ilginç geliyordur? Burada uzak bir gelecek hakkında konuşmuyoruz. Bunu çok yakında yapmak mümkün olacak.

Geçen yıl Facebook şirketi sanal gerçeklik – kulaklık Oculus Rift için animasyon filmi oluşturulması yapan kendi iç stüdyolarından birini kapattığını duyurdu. Yetenekli sanatçı ve animatörlerin bir çok başarılarına rağmen bu alan şirket tarafından yapılan ekonomik araştırmalar sonucunda karsız bulundu. Neyse ki, Story Studio‘nun çekirdek kadrosu işine devam etmeye karar verdi. Fable Studio’yu kurdular ve şu anda sanal gerçeklik için birçok ilginç proje üzerinde çalışıyorlar.

Yakın bir zamanda bu genç animasyon şirketi İngiliz yazar Neil Gaiman tarafından yazılan hikayelerden ilham alarak hazırladığı yeni animasyon filmini seyircilerin beğenisine sunacak. Filmin adı “Walls Wolves (Duvar Kurtları)”. Gaiman tarafınan yazılan bu hikayede 4 yaşındaki bir kız baş rolde. Genç kız rüyasında evinin duvarlarında yaşayan kurtlar görüyor. Genç kızımızın ismi Lucy bu arada. Lucy‘nin ebeveynleri ona inanmıyor. Bu arada kutlar yavaş yavaş evin diğer odalarına daha sonra da bütün eve yayılıyorlar.

Bu VR ekran versiyonundaki en ilginç olay, bir dizi sanal gerçeklik sergileyen izleyicinin ana karakterle etkileşime girebilmesi. Yani oturup neler olduğuna dair sessiz bir tanık değilsiniz. Sanal bir karakterle iletişim kuracak, ona tavsiyede bulunacak, çeşitli oyunlar oynayacaksınız. Animasyon filminin yaratıcıları, bu şekilde izleyicinin, kendileri için hayali bir arkadaş olduğu, (Tabiki firma burada özellikle çocukları hedef alıyor) gerçek bir sanal arkadaşı olduğuna inanacaktır. Çalışanlar konuşmalarında asıl amaçlarının gelecekteki projelerinde seyirci ve film arasındaki dördüncü duvarı yok etmek üzerine geliştireceklerini söylüyorlar. Gelecek eserlerde, stüdyo, izleyicilerin sadece karakterlerle değil, birbirleriyle de etkileşimde bulunabildikleri zaman, birçok kişinin çizgi filmlerin interaktif görüntülemesine katılmasını mümkün kılacağını ifade ediyorlar.

Stüdyonun kurucuları, sanal arkadaşların hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geleceğine inanıyor. Fakat bu, insanlığın kaçınılmaz olarak yalnızlığa itileceği anlamına gelmiyor. Yani geliştiriciler bunun kesinlikle doğru olmadığını düşünüyorlar. Aksine en sevdiğiniz filmleri veya televizyon dizilerini izlerken hissettiğiniz duyguların spektrumuna alışılmadık bir ekleme olarak düşünmemizi öneriyorlar. Şu anda, Fable Studio birçok yeni film ve VR projesinde paralel olarak çalışıyor. Kullanıcıları olabildiğince erişilebilir kılmak için stüdyo kurucuları, çalışmalarını dakika başına yaklaşık 1 $ değerinde değerlendirmeye karar verdiler. Bu, söz konusu eğlence için bugünkü oranlardan önemli ölçüde daha ucuz. Bazen beş dakikalık bir demo ya da VR-kısa film için diğer stüdyolar 15-20 talep ediyorlar, bu da kabul edersiniz, oldukça pahalı.

Önceki MakaleNükleer Enerji ve Türkiye
Sonraki MakaleWindows Stop Code Memory Management Hatasını Neden Verir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz