Bir at kısa süreli olarak 13 beygir kadar güç üretebilir ancak normal olarak bir at sadece bir beygir güç üretebilir. Peki neden Beygir gücü denir? Neden beygir gücü güç birimi olarak kullanılmıştır. Bunların cevabı yazımızda…
Bütün bunların sorumlusu buhar makinesinin mucidi olan İngiliz James Watt (1736-1819). Halkına atın yerini alabilen makineler yapabileceğini göstermek için böyle bir yola başvurdu ve atın bir zaman biriminde üretebileceği işi ölçmek için böyle bir birim geliştirdi
Kömür madenleri üzerine gözlemler gerçekleştiren Watt, ortalama atın, madenden yaklaşık bir km hızla, madenden yaklaşık 75 kilo ağırlığındaki bir yükün kaldırılması için ne kadar bir süreye sahip ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.
Bu tür ölçümlerin çok farklı sonuçlar verebileceği açıktır bu nedenle çeşitli beygir gücü birimleri ortaya çıktı. Tabi ki bunların belli bir standardı olmalıydı. Yapılan çalışmalar sonunda 1960 lı yılların sonunda XI Genel Ağırlıklar ve Ölçüler Konferansı tek bir Uluslararası SI sistemini kabul etti ve aynı konferansta James Watt’ın onuruna güç birimi olarak James Watt’ın anısına soy ismi güç birimi olarak belirlendi.