Birçok doktor şimdi rutin olarak düşük FODMAP diyetini IBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) hastalarına önermektedir. Bunun nedeni diyetin, IBS gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlık semptomlarını etkin bir şekilde azaltmak için ilk gıda temelli tedavi olmasıdır. IBS hastalarının yüzde 75’ine kadar iyileşme gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
İrritabl Bağırsak Sendromu olan kişilere önerilen bu diyeti için tavsiye edilen aşamalar aşağıdaki gibidir.
Bir Uzmana Danışarak Başlayın
Günlük beslenme gereksinimlerinizi aldığınızdan emin olmak için çeşitli yiyecekleri yediğinizden emin olmanız gerekir.
Diyetinizi hayatınıza entegre etmeyi öğrenirken desteğin olması yararlı olacaktır.
Hangi FODMAP türlerinin sizin için sorunlu olduğunu en iyi şekilde belirlemenize yardımcı olabilirler. Bir yandan da sağlığınız için ihtiyacınız varsa zayıflama odaklı bir programı hayata geçirebilirsiniz.
Eleme Aşamasını Başlat
Diyete başlamak için bilinen yüksek FODMAP gıdalarını en az iki hafta ila iki ay arasında tamamen yok etmeniz gerekecektir. Bu, aşağıdaki FODMAP alt gruplarından yiyecekleri içerir;
- Fruktanlar (bazı meyvelerde, tahıllarda, kuruyemişlerde ve sebzelerde bulunur)
- Fruktoz (bazı meyvelerde bulunur)
- GOS (fasulye, nohut ve mercimekte bulunur)
- Laktoz (bazı süt ürünlerinde bulunur)
- Polioller (bazı meyvelerde, sebzelerde ve yapay tatlandırıcılarda bulunur)
Yemeye ne kaldı? Bol lezzetli, besleyici şeyler! FODMAP’lerde oranları düşük olduğu sürece istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.
Yavaşça FODMAP’leri Diyetinize Getirin
Belirtilerinizde belirgin bir düşüş yaşadıktan sonra, bazı yiyecekleri tekrar diyetinize
sokabilirsiniz. Bu yeniden giriş aşaması için, her bir grubun vücudunuz üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir seferde bir FODMAP alt grubu seçmeniz önerilir.
Diyet uzmanınız, hangi yiyecekleri duyarlılığınızı test edebileceğinizi bulmanıza yardımcı olabilir. Bir sonraki gruba geçmeden önce her grubu bir hafta boyunca test etmeyi planlayın. Ciddi belirtilere neden olmamak için az miktarda yiyecekle başlayın.
Zorlu gıdalarınıza cevap olarak herhangi bir semptom yaşamıyorsanız, yediğiniz miktarı yavaş yavaş arttırmaya başlayabilirsiniz. Yiyecekleri tonere etmeye devam ederseniz, o zaman belirli bir alt gruba reaktif olmadığınız ve bir sonraki gruba devam edebileceğiniz sonucuna varabilirsiniz.
Eğer semptomlar yaşarsanız, aynı alt gruptan farklı bir yemeği test etmeye çalışabilirsiniz. Bir reaksiyon almaya devam ederseniz, bir sonraki alt gruba geçmeden önce bir haftalığına beslenme diyetine geri dönmelisiniz.