Abdal ne demek, Abdallar Hakkında Bilgi, Abdallar kimlerdir, Abdallar alevi mi?
Abdal Ne Demek? Abdallar Hakkında Bilgi
Bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir. Ayrı ayrı devirlerde değişik anlamlarda kullanılmıştır. Tasavvufta manevi mertebelere ermiş kimselere «abdal» denir. Tasavvuf kitaplarında belirtildiğine güre abdallar, az söyler, az yer. az uyur. halktan ayrı yaşar, muhtaçlara yardıma koşar, memlekete gelecek felâketleri önler, yağmur yağdırır; bu niteliklerinden ötürü abdallar, halk tarafından büyük saygı görürdü. Tanrı’nın dünyayı bunların aracılığıyle İdare ettiğine inanılırdı. Abdallara «rical-el-gayb» (gaip erenleri), yüksek mertebede olanlarına da «kutup» denilirdi. Yaygın bir inanışa göre abdallar kırk kişiydi. İçlerinden birisi ölmedikçe aralarına başkası giremezdi. «Kırklara karışmak» deyiminin bu inanıştan geldiği sanılmaktadır.
Tarikatların ve tekkelerin düzeni bozulunca, bazı işsiz ve tembel kişiler, abdal derviş kıyafetiyle cahil halktan faydalanmışlardır. Bunlar sırtlarına yalnız bir tennure (entari) giyerler, yalınayak ve başı açık gezerlerdi. Bellerinde yünden örülmüş bir kuşak, omuzlarında Ebu Müslim sancağı, ellerinde Baba Şüca çomağı, kuşaklarında kav. çakmak ve esrar koymak İçin iki cüzdan, büyük ve sapına aşık kemiği asılı tahta kaşık taşırlardı. Vücutlarında dövme zülfikar resimleri ya da Ali’nin adı. pazularında yılan şekilleri bulunurdu. Zikir sırasında ya da yürürken tef, kudüm, nefir çalarlardı.
Abdalların merkezi Suriye’dedir. Anadolu Abdallarının başlıca merkezi ise Seyitgazi’ydi. Abdallar Alevidirler. Alemin eskiliğine, ruh göçüne (yani ölen bîr kimsenin ruhunun dünyaya gelen yeni bir insana, bir hayvana, hatta bir bitkiye geçtiğine) inanırlar ve kendilerine «Seyit Gazi yetimleri», büyüklerine de «Dede» derlerdi. Seyitgazi’den başka Kayaştaki Hüseyin Gazi tekkesiyle Yakup tekkesi de abdallara aitti.