Sultan Abdülaziz, hükmettiği toprakları ve insanları tanımak arzusundaydı. Bu maksatla Mısır’a gitmeye karar verdi. Hazırlıklar tamamlandı ve 3 Nisan 1863 günü İstanbul’dan “Feyz-i Ci-had” vapuruyla hareket etti. Yanında yeğenleri (Sultan Abdülmecid’in oğulları) Veliahd Şehzade Murad, Şehzade Abdülhamid ve Şehzade Mehmed Reşad vardı.
Serasker (Savunma Bakanı) Keçecizade Fuad Paşa, Kaptanı Derya Ateş Mehmed Paşa, Padişahın hocası*.Hasan Fehmi Efendi (Sonra Şeyhülislam oldu) başta olmak üzere bazı devlet büyüklerini de beraberinde götürüyordu. Seyahat müddetince Sadrazam Yusuf Kamil Paşa, Padişaha vekalet edecekti.
Bu seyahat Yavuz Sultan Selimin Mısır’ı fethetmesinden 345 yıl sonra gerçekleşiyor, 345 yıl sonra ilk defa bir Osmanlı Padişahı Mısır’ı ziyarete gidiyordu. Büyük coşkunlukla karşılandı. At üstünde Kahire’yi dolaştı.
Keçecizade Fuad Paşa, bu seyahat sırasında Padişaha kendisini tekrar sevdirmeyi başarmıştı. Bu yakınlaşma bir sadrazam değişikliğin^ sebep oldu. Fuad Paşa, ikinci defa sadrazamlığa getirildi (1 Haziran 1863). Ama yine uzun süre makamını koruyamadı. 5 Haziran 1863’de azledilip yerine Mütercim Rüştü Paşa tayin edildi.