Adana ili memleketimizde ziraatin en fazla gelişmiş olduğu köşelerden biridir. Bütün ilin % 29 unu ekili dikili alanlar teşkil eden Eskiden beri ziraatin ileri gitmiş olduğu Adana Ovasında Seyhan Barajının yapılmasından sonra, iyi organize edilen sulama faaliyetleri sonucu verim daha da artmıştır.
Burası Türkiye’nin en önemli pamuk ekim sahalarından biridir. 1959 ydında Adana ilinde 252 – 255 hektar araziye pamuk ekilerek, bu topraklar üzerinden 65 000 ton ürün alınmıştır. Aynı yıla ait Türkiye pamuk istihsali 195 000 ton olduğuna göre. Adana bu miktarın 1/3 ini vermiş demektir.
Adana Ovasında pamuğun yanında susam ve keten de yetiştirilir. Burada yetiştirilen ketenin tohumundan istifade edilir. ilin dağlık kesimlerinde ekim alanları içinde hububata ayrılan alanlar fazla yer tutar.
Endüstri bitkileri ekimi geriler. Adana aynı zamanda Türkiyenin birçok yerlerine turfanda sebze yetiştiren bir yer olarak da şöhret yapmıştır. Adana Ovasında turunçgiller ziraati de gönden güne gelişmektedir.
Adana, büyük dokuma fabrikaları, çırçır fabrikaları, un fabrikaları, nebatiyağ fabrikalarıyla sanayinin de hızla geliştiği bir ilimizdir.