Ağaç sansarı nedir, ne demek, diğer adı nedir,
Ağaç Sansarı
Etçiller takımından sansargiller familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 55, kuyruğu 30 cm. dir. Sırtı koyu kestane, karnı daha açık, gerdanı sarıdır. Avrupa’nın Asya ve Kuzey Amerika’nın kuzey bölgelerindeki sık ve ıssız ormanlarda ağaç kovuklarında yaşar.
Ağaçsansarı büyük ağaçların dallarında güneşlenmeyi çok sever. Sudan hoşlanmadığı için, yağmurlu günlerde keyfi kaçar. yuvasından dışarı pek çıkmaz. Ayaklarını ıslatmaktansa, havalar açana kadar aç ve susuz oturmayı tercih eder. Soğuk aylarda kış uykusuna yatar.
Ağaçsansarı hareketli ve çeviktir. Ağacın tepesine hızla çıkabilir. Normal olarak kendinden küçük hayvanlarla (kuş, sıçan ve tavşan gibi) beslenir. Sonbaharda olgunlaşan böğürtlenimsi orman yemişlerini yiyerek şişmanlar. Büyün çevikliğine rağmen baykuşla vaşağa av olmaktan kendini kurtaramaz.
On yedi yıl kadar yaşar, kürkü yumuşak ve dayanıklıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında çiftleşirler. Çoğu zaman dört yavru doğurur. Ama yavrular, kör ve çıplak olarak dünyaya gelir. Gözleri beş haftalık olunca açılır. Baba, yavrularıyla ilgilenmez. Ağaçsansarı çiftleşme mevsiminin dışında tek başına yaşar.