Ağız Hakkında Bilgi

0
161

 

ağız hakkında bilgi, ağız nedir
ağız hakkında bilgi, ağız nedir

İnsanlarda yüzün ön ve alt bölümüne açılan, üst ve altçene arasında kalan bir boşluktur. Önden dudaklar, yanlardan yanaklar, arkadan  geniz boşluğu ve yutakla sınırlanmıştır. Besin vücuda normal olarak buradan alınır, ses burada söz haline gelir.  Ağızda, dil ve dişler vardır. Dişler çenekemiklerindeki dişçukuru denilen oyuklara yerleşmiştir. Ağız boşluğunun önde ve arkada olmak üzere iki deliği vardır.

Ağız deliği adı verilen ön kısım dudaklarla çevrilidir. Dudaklar, kas ve epitel dokudan yapılı iki kıvrımdan meydana gelir. Kalınlıkları yaşa ve cinse göre değişir. Yeni doğan çocuklarda dudaklar kalın ve büyüktür. İhtiyarlarda, dişsizlerde dudaklar geriye doğru kıvrıktır. Ağzın arka deliğine boğaz denir. Boğaz, ağız boşluğu ile yutak boşluğunu birleştirir. Boğazı, damak perdesi ve bunun ortasında bir çıkıntı meydana getiren küçükdil, aşağıda ise dilsırtının arka bölümü sınırlar.

Ağız boşluğunun dişyayları ikiye ayrılır. Ön ve yanda olana ağız dalızı denir ; dudak ve yanaklarla dişler arasında bulunur. Arkadaki ise asıl ağız boşluğudur. Dişyayları birbirine değince ağız ancak dilin sığabileceği bir boşluk halini alır.

Eğer altçene üsçeneden uaklaşırsa, bu boşluk genişler. Ağız boşluğunun yan duvarını meydana getiren yanaklar kas ve epitel dokudan meydana gelmiştir.Dudak ve yanaklara ancak meme emen ve besinlerini çiğneyen canlılarda rastlanır. Ağız boşluğunun içi, mukoza zarıyla örtülüdür. Kulakaltı bezleri stenon kanalıyla, çenealtı bezleri Wharton kanalıyla, dilaltı bezi de Bartholini kanalıyla salgılarını ağız boşluğuna dökerler. Ağız boşluğuna dökülen salgıların bütününe tükürük adı verilir. Ağza alınan katı besinler burada, kesici ve köpekdişleriyle küçük parçalara ayrılır ve azıdişleriyle iyice çiğnenir. Çiğnemede dil, dudak ve yanaklarla damak perdesinin de görevi vardır.

Besin ağızda çiğnenirken tükürükle karışır, böylece besinler yumuşar ve yutulması kolaylaşır. Ayrıca tükürük nişastalı maddeleri etkileyerek küçük şeker molekülllerine ayırır.

Ağız ve çevresindeki organlar

Üstçene kemiği,

Dalız,

Dudaklar,

Altçene kemiği,

Damak,

Damak perdesi,

Dişler,

Dil,

Gırtlak kapağı,

Ağız dibi kasları,

Dil kemiği,

 

Önceki MakaleAğıt Nedir?
Sonraki MakaleAkarsu Ağzı Nedir ? Neye Denir ?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz