Eskanatlıların tipik bir örneğidir. Erkeklerinin birinci karın halkarının sağ ve sol yanlarında, açık ya da kapalı tefe benzer, birer ses organları vardır. Bu iki küçük zarın hızla titreşmesinden ses meydana gelir. Dışişleri yumurta borularıyla genç dal ve sürgünleri çizer, bu çiziklerin içlerine yumurtalarını sıra halinde bırakır. Yumurtalardan çıkan yavruların ön ayakları dişli baltaya benzer.
Bunların yardımıyla toprağı kazarak gömülür ve bitki köklerini emerler. Arka ayakları da sıçramaya elverişlidir. Ağustos böceğinin ancak bir yazlık ömrü vardır. Ama kurtçukları toprak altında dört yıl yaşar. Bu süre içinde kurtçuk dört gömlek değiştirir.
Hazirana doğru ağaç ve omça gövdelerine tırmanır, kundak olurlar. Kudaklardan ergineri çıkar. Amerika’da yaşayan Tibicina sebtemdecim’in kurtçukları toprak altında 12 yıl yaşadıktan sonra erginleşir. Fakat erginlerin ömrü çok kısadır. Yerliler bunları kızartarak yerler.
Adı ağustosböceği ürkektir. Daha çok Akdeniz bölgesinde zeytinlikler arasında yaşar. Ağaç sürgünlerinin özsuyu ile beslenir. Erkekleri öğle sıcağında karın halkalarındaki özel organlarından kesik ve hep bir örnek ses çıkarır. Fakat bu ses çok kere böceğin hayatına mal olur.
Çünkü serçeler ve öbür kuşlar, sesin geldiği yere hızla inerek, böceği yakalar ve kanatlarını kopardıktan sonra etli vücudunu yerler.
Ağustosböcekleri türlerine göre başka başka ses çıkarırlar. Örneğin Seylan adasında yaşayan bir tür, sesinden ötürü “bıçak bileyicisi” diye adlandırılmıştır.Amazon bölgesindeki bir tür ise lokomotif düdüğü gibi bir ses çıkarır. Sesleri çok dha ahenkli ağustosböcekleri de vardır. Örneğin Yunanistan’dakilerin sesi harpı, Mısır’dakilerinki ise çanları hatırlatır.
Ağustos böceklerinin birçok türü vardır. Memleketimizde Manna ve dişbudak türleri bulunur. En çok öteni de dişbudak ağustos böcekleridir. Memleketimizde, henüz daha adları bilinmeyen başka türleri de vardır.