Akciğerlerin Yapısı ve Görevleri

0
105
akciğerin yapısı ve görevleri
akciğerin yapısı ve görevleri

Solunum sistemimizin en önemli organlarıdır. Soluk alındığı zaman burun ve ağızdan giren hava, solukborusu ve bronşlardan geçerek akciperlere girer. Toplardamarla gelen kirli kan burada temizlenir.

Akciğerler göğüs boşluğunda bulunur; tabanları diyafram kasına oturmuştur. Plevra denen göğüszarı akciğerzarıyla sarılmıştır. Yapıları esnek ve süngerimsidir. Akciğerlerin rengi genç yaşlarda açık kırmızı, yetişkinlerde ve yaşlılarda kül rengidir; üzerlerinde koyu benekler bulunur. Biri sağ, öteki sol olmak üzere iki tanedir. Sağ akciğer (lop) denilen üç parçadan meydana gelmiştir. Sol akciğerin bir parçası eksiktir, yani iki parçadan yapılmıştır. Eksik parçanın yerine yürek yerleşmiştir. Bunun için sağ akciğer sol akciğerden büyüktür. Yetişkin insanlarda sağ akciğer 700, sol akciğer ise 600 gram ağırlığındadır.

Akciğerlerin iç yüzlerindeki göbeklerinden bronşlar, atardamar, toplardamarlar ve akkan damarları çıkar. Akciğerlere göbekten giren bronşlardan sağdaki üç, soldaki iki kola ayrıldıktan ve loplara doğru yöneldikten sonra, birçok dal ve dalcıklara ayrılarak lopçuklara giderler.

Akciğerler, 1 cm3, hacmindeki birçok hava odacıklarından meydana gelmiştir. Altıgen biçiminde olan bu odacıklara «lopçuk» denir. Sağ akciğerde 800, sol akciğerde ise 700 lopçuk vardır. Her biri 1 cm. çapındadır. Lopçuğa gelen bronş dalcığı birçok bronşçuklara ayrılır; bronş dalcıkları üzüm salkımını andıran hava peteklerinde sona erer. Petekler aşağı yukarı birkaçyüz milyon kadardır. Havayla temas edebilen 200 cm2 iik bir yüzey meydana getirirler. Her petek üzüm taneleri biçiminde alveol adı verilen keseciklerden meydana gelmiştir. Bu kesecikler akciğer atardamarlarının meydana getirdiği kılcal kan damarlarıyla çevrelenmiştir, işte gaz alışverişi (oksijen-karbondioksit alışverişi) burada olur. Dakikada 5 litreye yakın kan akciğerlerde temizlenir.
Solunum işinde akciğerler kendiliğinden hareket etmezler; asıl solunum işini sağlayan diyafram kasıdır. Karın boşluğu ile akciğerleri ayıran bu kas düzgün aralarla karın boşluğuna doğru alçalır, yükselir. Diyaframın bu hareketi akciğerleri sıkıştırır, alçalınca havanın ciğerlere dolmasını, yükselince de boşalmasını sağlar. Böylece solunum yapılmış olur.

Önceki MakaleKatarakt Nedir? Nasıl Oluşur ?
Sonraki MakaleAkciğerli Balıklar

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz