Alkaloitler ile ilgili bilgi, en önemli alkaloitler nelerdir, kısaca özeti, alkaloitler ne işe yarar,
Alkaloitler Hakkında Özet Bilgi
Temel olarak halkalı yapılarında azot atomları bulunan moleküllerden yapılmış karmaşık bileşiklerdir. Alkaloitler baz karekteri gösterirler. Adları bu nedenle alkali kelimesinden türemiştir. Bazı alkaloitlerin hayvansal olmalarına rağmen, çoğu bitkilerden elde edilir.
En önemli alkaloitler pridin, tropan, kuinolin ve izokuinoin sınıflarına ayrılırlar. Bu sınıflar alkaloit moleküllerinde azot atomunun bulunduğu hetero siklik halkaların adından türemiştir. Bunun dışında molekül yapılarında iki ya da daha çok halka bulunan karmaşık alkaloitler de vardır.
Pridin alkaloitler içinde biberin karekteristik lezzetini veren piperidin, baldıranın zehirli kısmı olan koniin; tütünde bulunan nikotin, öldürücü avratotundaki atropin, And dağlarında yetişen koka bitkisinden elde edilen kokain en önemlileridir.
Kuinolin sınıfı ise, kinin ve kınakına ağacının kabuğundan (Peru kabuğu) elde edilen diğer ürünleri, striknos nuksvomika ağacı tohumlarının zehirli maddesi strikninini ve aynı ağaçtan elde edilen bir başka ürün olan kürar adlı alkaloitleri kapsar.
Karmaşık alkaloitler arasında en tanınmış olanlar haşhaş bitkisinden elde edilen morfin, narkotin, papaverin ve kodeindir.
Alkaloitlerin varlığı bunların verdiği karekteristik reaksiyonların yardımıyla anlaşılır. Hekimlikte bu çok önemlidir. Frederich Sertürner’in 1805 yılında afyondan morfin elde edişinden beri, bu çok maddelerden bilinenlerin sayısı çok artmıştır.
Tıp bilimi bitki aleminde alkaloit araştırmalarını teşvik etmektedir. Çünkü alkaloitler arasında çok etkin ilaçlar bulunmaktadır.