Kur’ân’da ve Hadis’lerde Allah’ın doksan dokuz ismi geçmektedir. Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem). Allah’ın güzel isimlen (Esma-i Hüsnâ) ile duâ etmemizi tavsiye etmektedir, “…kim İsm-i A’zam’la duâ ederse Allah ona icabet eder, kim onunla talepte bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir.”221
Diğer bir hadis’te “Allah’ın doksan dokuz ismi vardır. Kim bunları ezberlerse Cennete girer. Kim o isimleri sayarsa Cennete girer. Allah tekdir, teki sever. “22 buyruluyor.
İmân sahibi olmayan, kâfir birisinin bu isimleri ezberlemesi ile Cennete giremeyeceği aşikârdır. O halde bu hadis nasıl anlaşılmalıdır. Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat’ın ittifakla kabul ettiğine göre Allah’a şirk koşanlar Cennete giremeyeceklerdir.
Bu hadisten kasıt da; Allah’ın bu doksan dokuz isminin ö-zelliklerini insanın kendi şahsında gücü yettiğince yaşamaya çalışmasıdır. Meselâ, Allah’ın “Rahman” ve “Rahim” isimlerini bilmek ve Allah’ın bütün mahlûkâta acıdığını bilerek, bizim de mahlûkâta acımamız ve bu sayede Allah’ın Rahmetine kavuşmamız umulmalıdır. “Allah refiktir, (yumuşaklık, müsamaha, kolaylık sahibi) Bu sebeple rıfkı sever, rıfk sebebiyle razı olur, rıfk (sahibine) mahsus bir yardımı vardır ki, şiddet sahipleri bu yardımı göremez. “229
Allah’ın “Kerîm” ismini bilmek, bu isim gereğince bütün mahlûkâta elden geldiğince cömert, yardım edici olmak ne güzeldir. “Allah’ın ahlâkı ile ah taklanınız”230 düsturu ile ve Allah’ın 99 ismi ile ahlâklanmaya çalışmak gerekir. İşte bunun gibi Allah’ın 99 ismini ezberlemek, bilmek ve hayatımıza tatbike çalışmak bizi inşaallah Cennete ulaştıracaktır.