Ankara’nın Coğrafi Özellikleri hakkında bilgi, ankara’nın coğrafi yapısı, ankara coğrafyası
Ankara’nın kuzey bölgeleri yüksek ve dağlıktır. Batı Karadeniz bölümü sıradağlarının en iç sırasını teşkil eden Köroğlu dağları, ilin kuzey sınırlarından içeri doğru sokulur. Bu dağların yükseklikleri çok yerde 1 800 m. yi aşar. Bu dağların güneyindeki arazi, vadilerle fazla yarılmış bir manzara gösterir. Burada yüzey şekilleri kuzeydoğu – güneybatı istikametli dağ sıraları halindedir. Bunlar kendi aralarına girmiş olan aynı istikametli ve oluk şekilli çukur alanlarla birbirlerinden ayrılırlar.
Bu dağ sıraları kuzeydeki dağlık kuşaktan Ankara yaylasına doğru kollar halinde sokulmuşlardır. Bunlardan doğuda bulunanların yüksekliği 2 000 m. ye yaklaşır (İdris dağı 1 988 m., Elma dağı 1 855 m.). Bu dağ sırasının batısında Çubuk ve Ankara ovaları yer alır. Bu çukur alan ile daha batıdaki Mürted ovası arasında Karyağdı dağı yükselir. Mürted ovasının batısında da Ayas dağları adı verilen dağlar bulunur. Yükseklikleri 1 500m. civarında olan bu dağlar, Polatlı • Ankara demiryolunun kuzeyinde Ahmaşık – Abdüsselâm – Çile dağları gibi isimlerle sıralanırlar.
Vilâyetin çukur alanları arasında en ge-nişini teşkil eden Ankara Ovası, 30 km. uzunluk ve 10 km. genişlik gösterir. Bu ovamn doğusunda püskürük kayalardan meydana gelen Hüseyin Gazi dağı, 1 400 m. yüksekliğindedir. Ankara şehrinin yanı-başında yükselen Timurlenk tepesi 1 003 m., ondan Bent Deresi vasıtasiyle ayrılan Anka¬ra Kalesi, 978 m. yüksekliğindedir.
Vilâyetin güney kesimlerinde yüzey şekillerinin görünüşü kuzey kesimindekinden farklıdır. Kuzeydaki dağ sıraları güneye doğ¬ru yavaş yavaş ortadan kalkar ve Haymana yaylaları adı verilen hafif dalgalı düzlükler görülmeye başlar.