ANTİSEMİTİZM, Yahudi düşmanlığı. Roma İmparatorluğu döneminde, isa’nın çarmıha gerilişinin öcünü almak amacıyla İskenderiye’de bir Yahudi katliamı düzenlendi.
Ortaçağ’da da Hıristiyan inancını her türlü Yahudi sızmasından korumak düşüncesiyle, Batı Avrupa’da baskılarla karşılaşan ve kovulan Yahudiler Doğu Avrupa’ya sığındılar. Toprak sahibi olamayan Yahudiler, faizle para vermek Hıristiyan-lara yasak olduğu için, faizcilik yaparak kentlerde yerleştiler ve zen-ginleştiler.
Bu zenginlik, Hıristiyan-larda, Yahudilere karşı kin ve kıskançlığı daha da artırdı. Yahudiler özellikle XIX. yy’da ekonomik ve siyasi alanlarda önemli mevkiler sağladılar. Bu durum Yahudi düşmanlığını giderek bir öğreti durumuna getirdi. Çarlık Rusya’sında ve Doğu Avrupa’da Yahudilere karşı pogrom adı verilen kanlı baskınlar düzenledi.
Antisemitizm en şiddetli biçimde 1933’te iktidara gelen Hitler ve Nazi Partisi tarafından uygulandı. Almanya’da ve Almanların II. Dünya Savaşı’nda işgal ettikleri ülkelerde Yahudiler toplama kamplarında sistemli bir biçimde yok edildiler.
1933 ile 1945 arasında, çoğu polonyalı yahudi olmak üzere en az 6 milyon Avrupalı yahudi öldürüldü. Bugün bir çok ülkede Antisemitizm, yahudileri toplumsal planda soyutlama biçiminde görülmektedir. Antisemitizm, yayılmacı bir siyaset uygulayan İsrail’in politikasına karşı olmakla karıştırılmamalıdır.