Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi ve Sınıf Geçme
Eğitim- öğretim ihtiyacının giderek arttığı bir zaman diliminde ilerlemekteyiz. Herkesin belli okullara gidip, belirli bölümlerden mezun olup bir meslek sahibi olması her zaman mümkün değildir. Zamanında bir şekilde bu şansı bulamayanlar için uzaktan eğitim sistemi eğitimli birey sayısının artmasına, nitelikli meslek ve meslek sahiplerinin yetişmesine, sosyokültürel düzeyin ileri seviyelere taşınmasına büyük katkıda bulunan bir yükseköğretim sistemidir. Açık ve uzaktan eğitim herhangi bir okula gitmeden, istenilen ortamdan dersleri yürüterek ve sınavlarını geçerek bitirilen bir eğitim- öğretim sistemidir. İlkokul,lise, üniversite ve dengi diploma sahibi olabileceğiniz gibi bazı projeleri de uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürebilirsiniz. Ülkemizde bu sistemi yürüten ve neredeyse mega üniversite kapsamına alınmış olan okul Eskişehir Anadolu Üniversitesidir. Barındırdığı bir çok bölümün yanı sıra açıköğretim fakültesi olarak da bir çok alanda hizmet vermektedir.
Açıköğretim sistemi her geçen yıl kendini yenilemektedir. Peki bu okula bir şekilde kayıt olduktan sonra diplomaya adım adım nasıl ulaşacağımıza bakalım. açıköğretim fakültesinde sınavlar yılın belirlenen tarihlerinde merkezi olarak test şeklinde uygulanır ve bilgisayar sistemi tarafından değerlendirilir. Yılda 3 kez sınav yapılmaktadır. Birincisi arasınav, ikincisi final sınavı ve üçüncüsü bütünleme sınavıdır. Her dersin arasınav notu ile final sınav notunun belirli yüzdelik dilimleri kullanılarak geçme notu hesaplanır ve eğer geçme notu barajın altındaysa aday bütünleme sınavına girerek barajı geçmek için tekrar şansını dener. Hesaplamalarda ara sınav notunun %30’u, final sınav notunun ise %70’i alınarak geçme notu hesaplanır. Geçme notu 50 puandır.
Adaylar bir üst sınıfa geçmek için belirli sayıda dersten 50 ve üzeri not almış olmalıdır. Bir aday 1 ya da 2 dersten başarısız olmuşsa bir üst sınıfa geçebilir. Bir üst sınıfta bu derslerden tekrar sorumlu tutulacaktır. Eğer aday 3 ve üzeri dersten başarısız olduysa sınıf tekrarı gerekecektir.
Açıköğretim yılı yeni not sistemi olarak kredili sisteme geçmiştir. Kredili sistemde yüzdelik dilimler aynı hesaplanacaktır ama burada karşımıza harfli notlar çıkmaktadır ve sınav sayısı ile sınıf geçme koşullarında bazı değişiklikler ortaya çıkmıştır. Eski sistemde 1 yıl boyunca aynı dersler geçerliydi ve vize,final bütünleme sınavları bu dersleri kapsıyordu. Kredili sistemde ise adaylar dönemlik derslerden sorumlu tutulacaktır. Kredili sistemde geçme barajı düşmüş gibi gözüküyor, çünkü 33 puan ve üzeri aldığınız taktirde koşullu da olsa o dersten geçiyorsunuz. Bu kulağa hoş gelse de yeni sistemde bütünleme sınavı olmayacak ve harfli not sistemine göre o dönemde doğrudan kalınan dersler ancak bir sonraki yıl aynı dönemde verilebilecek. Yeni sistemde Genel Not Ortalaması kavramı karşımıza çıkıyor. Geçmek için genel not ortalamanızın 2.0 ve üzeri olması gerekmektedir. 2.0’ın altındaki not ortalaması koşullu olarak geçilen derslerden kalmanıza sebep oluyor. Yani kısaca yeni sistemde dönemlik derslere daha sıkı çalışmak ve not ortalamasını 2.0 ın altına düşürmeden ilerlemek gerekiyor. Puan olarak geçme notu düşük gözükse de sınıf geçebilmek için biraz daha yoğun çalışma sistemine ihtiyaç duyulacağa benziyor.
Geçme politikasını harflere göre açıklayacak olursak yeni sistemde CC ve üzeri dönem notuna sahipseniz geçmişsiniz demektir. FF aldığınız dersler kaldığınız derslerdir ve sonraki dönem vermek zorundasınız. CD, DC, DD aldığınızda ise koşullu geçmiş sayılıyorsunuz.
Ders sayısında artış, sınav sayısında azalma, notların harflerle hesaplanması zor bir süreç gibi gözükse de tek yapılması gereken sınavlara çalışmak ve ortalamayı 2.0 ve üzerinde tutmak.